Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a 2009 december elsején elfogadott rendeletet módosítja. Az eredeti rendelet alapja az utasok jogairól és kötelezettségeiről szóló 2007-ben hozott uniós EK-rendelet volt.

Az akkori magyar kormány a vonaton utazók jó pár jogának érvényesítésére a 2019. december 4-i határidőt szabta meg, tehát csak ezt követően lehetett volna érvényesíteni a jogokat. A mostani rendeletében viszont a kormány ezt a határidőt kitolta 2024. december 4-re.

A szóban forgó utasjogok körébe tartozik az, hogy ha a vonat késve érkezik vagy indul, akkor a vasúttársaságnak - vagy az állomás üzemeltetőjének - folyamatosan tájékoztatnia kell az utasokat a kialakult helyzetről, illetve a várható érkezési-indulási időről. Hatvan percnél hosszabb késés esetén az utasoknak térítésmentesen fel kell ajánlani:

  • ételeket, frissítőket,
  • szállást, amennyiben a késés miatt egy- vagy több éjszakai tartózkodás válik szükségessé,
  • az előző esetekben a vasúttársaságnak különös figyelmet kell fordítania a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására.

A vasúttársaságnak és az állomások üzemeltetőinek kötelessége, hogy a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők számára az állomás, a peronok és a járművek elérhetők legyenek. A vonat személyzetének pedig térítésmentesen kell segítséget nyújtania ezen személyek le- és felszállásához.