BUX
40021

Döntött a kormány: így változik a törlesztőrészlet 2015 után (frissített)

Az árfolyamgátban résztvevők hitelszerződés-módosításához szükséges közjegyzői díjat a bank fizeti. A lejárat után az aktuális devizaárfolyamon kell törleszteni, a forint-gyűjtőszámlán összegyűlt tartozás törlesztése ezt maximum az árfolyamvédett időszak utolsó részletének 15 százalékával dobhatja meg. Annak, aki az erős svájci frank dacára ki tudja gazdálkodni a havi részletet, nem javasolja az árfolyamgátat a kormány.

NAPI, MTI-Eco, 2011. augusztus 19. péntek, 14:45

A devizahiteleknél az árfolyamrögzítés - maximum 36 hónapos időszakra szóló - lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztő összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik - olvasható a kormány.hu-n.

Ehhez képest korábban Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációs államtitkár pénteken mást kommunikált. Azt mondta, hogy "a törlesztőrészlet a rögzített törlesztőrészletekhez képest nem emelkedhet 15 százalékkal magasabbra. Magyarán nem az eredeti törlesztőrészletekről beszélünk és ehhez képest 15 százalékról, hanem a rögzített árfolyamon fizetett utolsó törlesztőrészlethez képest nem emelkedhet 15 százalékkal mindez".

A pontos részletek kapcsán kerestük a kommunikációs államtitkárságot, ahol a nemzeti ünnepre hivatkozva a Nemzetgazdasági Minisztérium megkérdezését javasolták. Kérdéseinket elküldtük, a választ várjuk.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan megjelenő rendelete előírja, hogy nem terhelhető az ügyfélre közjegyzői díj az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerződés-módosításért, illetve az az alapján tett tartozás elismerő nyilatkozatért. A közjegyzői munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező pénzügyi intézmény köteles.

Az MTI megkérdezte ennek kapcsán a Magyar Bankszövetséget, Müller János vezető tanácsadó annyit mondott: akkor mondanak véleményt, ha megjelenik az erről szóló kormányrendelet.

A kormány felhívja a devizaadósok figyelmét arra, hogy ha valaki képes fizetni a megnövekedett svájci frank árfolyam ellenére a törlesztő részletet, annak mindenképpen jobb, ha az eredeti szerződési feltételek változatlansága mellett továbbra is törleszt.