Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fiatalok életkezdési támogatásának kiterjesztésével kapcsolatos törvénymódosításokra a javaslatot a kormány benyújtott a a parlamentnek, elfogadás esetén a változások 2018. január elsején lépnének hatályba.

A törvény hatálya kibővül a 2017. június 30. napja után született, Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező, magyar állampolgárságú vagy a kettős állampolgárságot el nem ismerő országokban élő, magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekekre.

A javaslat szerint a 2005. december 31. után született belföldi gyermeket és a 2017. június 30. után született külföldi gyermeket önálló életkezdéséhez életkezdési támogatás illeti meg.

Belföldi gyermeknek határozza meg a jogszabály a Magyarország területén élő magyar állampolgárt a 18. életévének betöltése napjáig. (Pörög a babakötvény.)

Külföldi gyermeknek tekinti a jogszabály a Magyarország területén kívül élő, a hazai anyakönyvezés végzésére kijelölt anyakönyvi szerv által anyakönyvezett magyar állampolgárt 18. életévének betöltése napjáig, illetve az olyan nem magyar állampolgárságú személyt a 18. életéve betöltésének napjáig, aki a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott "Magyar igazolvánnyal" rendelkezik, feltéve, hogy a lakóhelye szerinti szomszédos állam joga szerint a magyar állampolgárság felvétele a lakóhelye szerinti szomszédos állam állampolgárságától való megfosztással jár.

A javaslat rendelkezik a Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező jogosultak esetén a Start-értékpapírszámla nyitás módjáról és a nyitáshoz szükséges dokumentumokról, nyilatkozatokról.

Ennek értelmében Start-értékpapírszámlát a külföldi gyermekek részére szüleik, hozzátartozóik - a belföldi gyermekekkel azonos módon - a kincstári irodákban, kirendeltségeken nyithatnak.

A 2017. július 1. előtt született külföldi gyermekek számára - az életkezdési támogatásra nem jogosult belföldi gyermekekkel azonos módon - a szülő, hozzátartozó 25 ezer forint befizetésével nyithatja meg az értékpapírszámlát.

A 2017. június 30. után született külföldi gyermekek esetén ez a befizetés nem szükséges, tekintettel arra, hogy a szülő, hozzátartozó kérelme alapján a kincstár által a gyermek számára életkezdési letéti számlán elhelyezett életkezdési támogatás a Start-értékpapírszámla nyitásakor arra átvezetésre kerül.

A tervezet a jogosultak körének bővítésén túl tartalmaz egyéb, többségében adatszolgáltatási eljáráshoz kapcsolódó egyértelműsítő és egyszerűsítő módosításokat is.

Forrás: Northfoto/Bildagentur-online/Chromorange