A kormány múlt heti döntésével 6,5 milliárd forinttal megemelte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) úgynevezett gyógyító-megelőző kiadásait - magyarán az egészségügyi ellátórendszer költségeit. A kormánynak a költségvetési kiadás növelésére joga van, erre a parlament felhatalmazta. A plusz 6,5 milliárd az OEP céltartalékait növeli, így azok 44,9 milliárd forintra emelkednek. A döntés érdekessége, hogy az ellentételezésről nem döntött a kormány - így az elvileg a hiányt is növelhetné - ugyanakkor a büdzsében ott a 400 milliárd forintos stratégiai tartalék, az Országvédelmi Alap. A 6,5 milliárd forint az OEP gyógyító-megelőző kiadásainak egy százalékát sem éri el, hisz az egészségpénztár 2013-ban 880,2 milliárd forintot fordít az egészségügy finanszírozására.

Az NGM-ben lapunk kérdésre elmondták, hogy a 6,5 milliárd forintból fogják kompenzálni az egéségügyben dolgozó nyugdíjasokat. Mint az közismert július elsejétől a nyugdíj mellet a közszférában dolgozók csak úgy vállalhatnak munkát, ha vagy a nyugdíjukról lemondnak. Számos egészségügyi alkalmazott vagy épp tanár így inkább távozik a munkahelyéről, ám a maradók számára a kórházak, iskolát az elveszett nyugdíjuk fejében némi kompenzációt folyósíthatnak a fizetés mellé. A kormány által most megszavazott 6,5 milliárd forint erre a kompenzációra szolgál - közölték az NGM-ben.

A többletkiadást a Konvergencia Program államháztartási mérlegében a kormány figyelembe vette (csakúgy, mint az egyenleget javító tételeket) - a hiánycél pedig továbbra is a költségvetési törvény elfogadásakor kitűzött, GDP-arányos 2,7 százaléka - közölte a szaktárca.