A nemzeti fejlesztési miniszternek az idősügyi infokommunikációs modellprogram tapasztalataira építve 2018. december 31-ig gondoskodnia kell a program megvalósításáról a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével.

A kormány egyetért azzal is, hogy az idősügyi infokommunikációs modellprogram hátrányos helyzetű térségekre történő kiterjesztéséről szóló kormányhatározat alapján megvalósított II. Fázis program kiegészüljön a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. és a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. részéről felmerülő igényekkel, az ehhez szükséges informatikai eszközök és szolgáltatások beszerzéséről 2018. január 31-ig kell gondoskodnia a nemzeti fejlesztési miniszternek a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség útján.

A kormány rendelkezik arról is, hogy az IKER1 és IKER2 képzést sikeresen elvégző, a II. fázisban részt vevő közfoglalkoztatottak ösztönző juttatásként Erzsébet utalványt kapjanak.

A határozat rendelkezik a határozat végrehajtásához szükséges forrásokról is, amelyekről a nemzetgazdasági miniszternek kell vissza nem térítendő támogatás formájában gondoskodnia. Az idei költségvetés terhére mintegy 208 millió forintot kell azonnali hatállyal biztosítani, a jövő évi költségvetés terhére pedig mintegy 993 millió forintot 2018. február 15-i határidővel.

Az aktív idősek számára indított program befejezéséről és eredményeiről a nemzeti fejlesztési miniszternek 2018. február 28-ig jelentést kell készítenie a kormány számára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) korábban közölte: a Segítő Kezek Nonprofit Kft.-vel közösen ötezer idős ember életminőségét javítják azzal, hogy digitális eszközökhöz juttatják őket. A program 2018. augusztus végéig 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg. A kormány döntése értelmében 480 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki a programot, melyben idén novembertől 5000 számítógépet, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást biztosítanak ingyenesen az otthonukat elhagyni képtelen idősek számára. A kormány szeptember 26-án fogadta el a digitalizáció az aktív idősekért programot, amely 2018 végéig további 100 ezer, az otthonát elhagyni képes, aktív idős ember számára biztosít ingyenes oktatást az infokommunikációs eszközök használatának elsajátítására.