Az államadósság elleni háborút még nem nyerte meg a kormány, hisz az elmúlt öt évben érdemben nem csökkent az államadósság, ám egy csatát elvesztette.

A kabinet ugyanis megszünteti az Államadósság Elleni Alapot, belátva, hogy a 2011-es civil kezdeményezés minden jó szándéka ellenére nem válhatta be a hozzá fűzött reményeket. Az alap felállítását az akkor még nemzetgazdasági miniszter Matolcsy György jelentette be, mint az egyik unortodox lépést.

A 2010-ben hatalomra került második Orbán-kormány a gazdaságpolitikai retorikájának középpontjába az államadósság elleni "harcot" állította a középpontjába. Ennek örve alatt számolta fel a társadalombiztosától részben független magánnyugdíjpénztárak rendszerét - államosítva azok mintegy 3000 milliárd forintos vagyonát. A különböző akciók ellenére az államadósság közel sem csökkent olyan ambiciózusan, ahogy azt a kormány remélte - ennek az államháztartási hiány, illetve az alacsony szinten beragadó gazdasági növekedés a magyarázata. Még 2010-ben a GDP 80,9 százaléka volt, ami 2011-ben még emelkedett is, így a csúcs 81 százalék volt. Aztán 2012-ben trendforduló jött és csökkenésbe kezdett a mutató - a legfrissebb adatok szerint az államadósság 2014. december 31-én 24 521 milliárd forint volt, ami a tavalyi bruttó hazai termék 76,9 százaléka.

A 24 521 milliárd forintos államadóssággal összevetve az Összefogás az államadósság ellen alap befizetéseivel órási a különbség. Az alap működésnek három és fél éve alatt összesen 342,8 millió forintot fizetett be 2577 adományozó. (Pontosabban 2577 utalás szerepel az alap adatközlésében - feltehetőleg az adományozók száma ennél alacsonyabb.) A pénz java az indulás utáni időszakba folytba: az első másfél évben, 2011. április és 2012. december között 263,9 millió forint érkezett a számlára, 2013-ban visszaesett az adományozási kedv 21,9 millió forintra, míg tavaly 56,8 milliót fizettek meg az adakozók.

Az alap március 31-ével szűnik meg, jogait és kötelezettségeit az Államadósság Kezelő Központ Zrt. veszi át - amely az alapot eddig is kezelte. Az alap működéséről készült zárójelentés a megszűnést követő 2 hónapon belül a kormány megtárgyalja, majd azt az alap honlapján nyilvánosságra hozzák - olvasható a kormány friss határozatában.