Döntött a Kúria - még várniuk kell a devizahiteleseknek (bővített)

A Kúria felfüggesztette a Kásler Árpád és társa kontra OTP Bank és társa per tárgyában indított felülvizsgálati eljárását, és az Európai Unió Bíróságának előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezte.
MTI, 2013. január 15. kedd, 13:22
Fotó: Napi.hu

A döntést Vezekényi Ursula, az ügyet tárgyaló tanács elnöke jelentette be, miután a perbeszédek elhangzása után eljárásjogi problémák megtárgyalására hivatkozva szünetet rendeltek el. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

A gyorsított előzetes döntéshozatali eljárás lefolytatása iránti kérelem az EU Bírósága eljárási szabályzatán alapul, figyelemmel az ügy kiemelt társadalmi jelentőségére - ismertette a tanácselnök. Az előzetes döntéshozatali eljárást több kérdésben kezdeményezi a Kúria.

Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke és felesége által indított perben a Szegedi Ítélőtábla másodfokú tanácsa 2012 áprilisában jogerősen kimondta, hogy a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél ugyanazt a típusú árfolyamot kell alkalmazni. Az OTP törvényességi felülvizsgálatot kért, amit kedden, a Kúria előtt is fenntartott. A felperes a felülvizsgálati kérelem elutasítását kérte, a százfős tárgyalótermet teljesen megtöltő devizahitelesek hangos tapssal fejezték ki egyetértésüket.

A Kúria emlékeztetett rá: a felülvizsgálati kérelemmel támadott jogerős ítélet a 2008. május 29-én megkötött közjegyzői okiratba foglalt, ingatlan fedezettel biztosított, devizában nyilvántartott jelzálog típusú kölcsönszerződés azon rendelkezésének tisztességtelenségét állapította meg, mely szerint a bank a kölcsön törlesztésekor a törlesztendő összeget deviza eladási árfolyamon számolja ki.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a deviza eladási árfolyam alkalmazása nem önmagában, hanem amiatt tisztességtelen, mert a bank a kölcsön folyósításakor deviza vételi árfolyamot alkalmazott. A bank ugyanis deviza alapú kölcsön esetén nem bocsát devizát az adós rendelkezésére és az adós nem is devizában törleszt. Devizaértékesítés (átváltás) nem történik. A másodfokú bíróság szerint akkor tisztességes a kikötés, ha a folyósítás és a törlesztés elszámolása egynemű árfolyam alkalmazásával történik. Ezért a másodfokú bíróság helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, visszamenőleges hatállyal az eladási árfolyam helyett a vételi árfolyam alkalmazását írta elő a törlesztéskor is.

A bank azonban felülvizsgálati kérelmében elsődlegesen arra hivatkozott, hogy a szerződéses rendelkezés tisztességtelenségét a bíróság nem vizsgálhatja a szerződés megkötése idején hatályos Ptk. szerint, akkor, ha a szerződés világos és érthető. Megítélése szerint a bankot megillető árfolyam különbözet az ellenszolgáltatás része.

A Kúria egyebek mellett arra vár választ az EU Bíróságától, hogy a külföldi pénznemben meghatározott, de ténylegesen hazai pénznemben folyósított, és törlesztendő kölcsöntartozás esetén az átváltási árfolyamokat meghatározó, egyedileg meg nem tárgyalt szerződéses kikötések a "szerződés elsődleges tárgyának meghatározása" fogalma alá tartoznak-e.

Amennyiben nem, az eladási és vételi árfolyam különbözete vajon olyan díjazásnak tekintendő-e, amelynek a szolgáltatással arányban állása a tisztességtelenség szempontjából nem vizsgálható. E körben van-e jelentősége annak, hogy a pénzügyi intézmény és a fogyasztó között tényleges átváltásra sor kerül-e?

Arra is választ vár a Kúria, hogy a " világos és érthető" feltételek mit jelentenek: a fogyasztó számára kell önmagukban nyelvtanilag világosnak és érthetőnek lenniük, vagy ezen túlmenően a szerződési feltétel alkalmazása gazdasági indokainak, illetve a szerződés többi feltételével való kapcsolatának is világosnak és érthetőnek kell lennie?

Az ügy előzményeiről ide kattintva olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ycal, 2013.01.16 09:51

@pro libertate:

De rég találkoztunk....

Mi több, a szerződések megsemmisítése elmélyítheti a bajt (nem is értem, hogy tekintheti ezt bárki is győzelemnek).

Ezt kifejtenéd bővebben mire alapozod? :-)


de ez a legsezebb:

"E körben van-e jelentősége annak, hogy a pénzügyi intézmény és a fogyasztó között tényleges átváltásra sor kerül-e?"

Vagyis azt kérdezi a Kúria, hogy felszámíthat-e a bank ténylegesen fel nem merült költségeket? :-)

Noooooormális Boborján? :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2013.01.15 18:23

A maga módján teljesen logikus döntést hozott a Kúria. Nem tud dönteni.
Az egyik oldalon ugyanis ott van a forradalmi kormányzat által felkorbácsolt bankellenes hangulat (a bankok miatt dől be a hiteletek, nem miattunk), a másik oldalon pedig az a tény, hogy ezeknek a várakozásoknak jogszerűen nem tud eleget tenni a Kúria... Mi több, a szerződések megsemmisítése elmélyítheti a bajt (nem is értem, hogy tekintheti ezt bárki is győzelemnek).
A tisztességtelenség jogi fogalma egyébként is meglehetősen szubjektív.

Logikus tehát, hogy a Kúria az EB-ra tolja a döntést. Egyrészt úgyis odakerülne az ügy, másrészt haragudjanak az EB-ra az érintettek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ycal, 2013.01.15 17:52

@USE:

"devizaalapú forint hitelesek"

Háááát, ilyen állat márpedig nincs.......... :-) :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.15 17:04

Hatmilliómodszor is: nem deviza hitelesek, hanem devizaalapú forint hitelesek.
Rövidebben: forint hitelesek...csak, hogy hitelesek maradjunk, ha már a napi mindvégig kitartóan és szándékosan hazudik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ycal, 2013.01.15 16:01

Ezért kár volt 5 tagú döntéshozó testületet felállítani :-)

Eddig napi 3 cikket lehetett olvasni a megváltó "árfolyamrögzítésről" , mostantól a csapból is ez fog folyni.....ki kellett valamit találni az időhúzásra....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html