Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A százszázalékos állami tulajdonban lévő Budapesti Kamaraszínház Nonprofit Kft. működését az elmúlt években a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Közhasznú Szerződés keretében finanszírozta. A minisztérium a Kft.-vel kötött Közhasznúsági Szerződését 2011. december 31-i hatállyal felmondta. Az MNV Zrt. és a Nefmi közötti tárgyalásokat követően a minisztérium a Kft. részére az évad befejezéséig 147 millió forintos támogatást biztosít az MNV Zrt.-n keresztül.

A Nefmi által biztosított csökkentett támogatás - a működés változatlan fenntartása esetén, a magas jegyártámogatás ellenére - még a tavaszi évad befejezéséig sem elegendő, és nincs biztosítva a színház őszi évadjának finanszírozása sem.

A Kamaraszínház működésének finanszírozása 2011-ben 333 millió forintba került. Az Nkft. működése az elmúlt évben a Nefmi jelentős összegű támogatása ellenére is veszteséges volt. A társaság három játszóhelyének (Tivoli Színház, Shure Stúdió, Ericsson Stúdió) fenntartása összességében olyan mértékű költséget jelent, melynek biztosítása a csökkentett támogatási szint mellett nem oldható meg.

Tekintettel arra, hogy a Kamaraszínház tevékenysége a Nefmi támogatása nélkül nem tartható fenn, továbbá, hogy mostanáig nem vezettek eredményre a színház átvételéről a fővárossal folytatott tárgyalások, ezért az MNV Zrt. Igazgatósága az állami vagyon védelme érdekében a társaság végelszámolási eljárással történő jogutód nélküli megszüntetéséről döntött. A társaság irányítását az MNV Zrt. által megbízott végelszámoló veszi át, akinek feladata a társaság működésének felülvizsgálata, a további veszteségek kialakulásának megakadályozása, a Kft. vagyonának és kötelezettségeinek felmérése.

Az MNV Zrt. a társaság működését a jelenlegi források keretéig tudja biztosítani.