Döntött az Ab: nem lehet tünteni Orbán házánál

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) az indítványt, amely azt a bírósági döntést támadta, amely megtiltotta a tüntetést a Kúria Markó utcai épülete előtt, illetve a Cinege utcában, Orbán Viktor miniszterelnök XII. kerületi otthonánál. A határozatot kedd délelőtt nyilvánosan hirdették ki.
Index.hu, 2016. július 12. kedd, 13:15
Fotó: Napi.hu

Az Ab szerint nem volt alkotmányellenes megtiltani a tüntetést, az viszont mulasztásos alaptörvénysértés, hogy feloldatlan ellentmondás van a jogban a magánélet védelme és a gyülekezés szabadsága között. A döntés szerint a parlamentnek év végéig fel kell ezt oldania, ami új gyülekezési törvényt jelenthet. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet szerint így most hozzányúl a kormánytöbbség az utolsó érintetlen liberális szabadságjogot szabályozó törvényhez is - írja az Index.

Az Ab szerint a tüntetést megtiltó bírósági döntés nem volt alaptörvény-ellenes, ugyanakkor ellentmondás van a gyülekezési jog gyakorlása és a magánélet védelme között. Az Ab határozata szerint a parlamentnek december 31-ig fel kell oldania ezt az ellentmondást, vagyis vagy módosítani kell a gyülekezési törvényt, vagy új törvényre van szükség.

Az előző kormányzati ciklusok miniszterelnökeinek házához meghirdetett politikai demonstrációk ellen felhozott hatósági érvek már a bíróságon rendre elvéreztek, így végül Medgyessy és Gyurcsány otthonánál is lehetett tüntetni. Sokáig Orbán hegyvidéki házánál is voltak tüntetések, ám a rendőrség buzgósága miatt már jó ideje nincsenek.

Az Alkotmánybíróság szerint a magánélet védelme az otthon védelmére is kiterjed, de a gyülekezési jogról szóló törvény erről nem rendelkezik, ezért van ütközés: mulasztásos alkotmánysértés áll fenn. Arra jutottak, hogy fel kell oldani a konfliktust, most egyszerűen nincs megfelelő jogi rendelkezés, ami a gyülekezés helyszínén feloldaná ezt az ellentmondást, a rendőrségnek jelenleg nincs eszköze a tiltásnál enyhébb döntést hozni.

Az Ab szerint egyes közterületi helyszíneknek, például a parlamentnek kiemelt funkciója van, de ha közjogi méltóság is lakik ott, egy lakóövezetben mérlegelni kell a helyszínt, a napszakot, a rendezvény hosszát és a hasonló tényezőket. Egyik alapjog lényeges tartalma sem korlátozható, meg kell találni a kényes egyensúlyt - tudósított az Index.

Sulyok Tamás, az Ab elnökhelyettese volt az ügy előadója. A határozathoz Salamon László és Stumpf István alkotmánybírók különvéleményt, Czine Ágnes alkotmánybíró párhuzamos indokolást csatolt.

Az indítványozót képviselő TASZ jogvédő szervezetnek a határozathirdetésnél jelen lévő képviselői három dologra hívták fel a figyelmet:

1. Az indítvány egyes emberek gyülekezési jogának a megvédésére irányult, ehhez képest az Ab szerintük a miniszterelnök és környezete magánélethez fűződő jogát védte meg.

2. Azt is érdekesnek találták, hogy sem a miniszterelnök neve, sem a posztjának a megnevezése egyáltalán nem hangzott el, csak a lakcíme.

3. A TASZ szerint az Ab most felhatalmazta a kormánytöbbséget, hogy az utolsó érintetlen liberális szabadságjogot szabályozó törvényhez is hozzányúljon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2016.07.12 22:29

@David Dakota: Egy nyelv, amely képes a colonoscopiára....heheee...,de nemis az ostoba szervilizmusod tűnt fel elsőre,hanem az,h hiba,hejesírási,kifejezési hiba nélkül írtad...heheee....ennyire nem vagy észlény....ezt a szádba adták..hehee..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.12 14:05

@David Dakota:
Csak Horn Gyula házánál lehetett tüntetni, azoknak akik most OV. házát ettől megkímélik. Nagyon fontos az egyenlő bánásmód, vannak akik egyenlőbbek, mint Orbán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.12 13:56

Nagyszerű - vannak tehát emberek, fontos emberek és kiemelten fontos emberek. meg a Legfőbb Lény.

Majd az új gyülekezési törvény kimondja, hogy az egyszerű embereknek minden el kell viselniük, a fontosaknak sokkal kevesebbet, a kiemelteknek szinte semmit - a Legfőbb Lény pedig érinthetetlen. Lakhelye a csillagközi űr, ahová ember nem hatolhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.12 13:51

Egyetértek. Semmi indoka nincs annak, hogy magánházak előtt tüntessenek.

Az ilyen tüntetők összekeverik a véleménynyilvánítás szabadságát (ez lenne a tüntetés) a nyomásgyakorlással. Az előbbihez van joguk, az utóbbihoz nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html