BUX
38639

Döntött az MNB- eldobták az nhp egyik lábát

A monetáris tanács a növekedési hitelprogram harmadik pillérét alkotó devizacsere-tenderek megszüntetéséről döntött 2014. július 1-ei hatállyal - közölte az MNB a honlapján kedden.

MTI-Eco, 2014. június 10. kedd, 17:15

A monetáris tanács a döntést azzal indokolta, hogy Magyarország külső sérülékenységének mérséklődése, a kedvező devizacsere-piaci kondíciók, valamint az önfinanszírozási koncepció kidolgozása a továbbiakban nem teszik indokolttá a feltételhez kötött jegybanki devizacserék fenntartását.

Kitérnek arra: a Magyar Nemzeti Bank 2013. április 4-én hirdette meg a növekedési hitelprogramot, amelynek harmadik pillére az ország külső sérülékenységének csökkentését célozta. A jegybank monetáris tanácsa 2014. április 23-án a jegybanki eszköztár átalakításáról döntött, ami érdemben segítheti az államadósság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítését, a bruttó külső adósság és a külső refinanszírozási igény csökkenését. Az új intézkedések a forintfinanszírozás erősítésén keresztül hatékonyan szolgálják a növekedési hitelprogram harmadik pillérének másik célját, a kéthetes kötvényállomány mérséklését is, így a devizacsere (devizaswap) eszköz szerepét ebben a tekintetben át tudják venni - közölte az MNB.