Bár a szolgáltatók jellemzően majd csak a hét elején akarnak beszélni arról, hogy a hatósági ár elrettentette-e őket PCR-teszteléstől, van aki már elhatározta, hogy folytatja - írja a Népszva. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont (BEK) igazgatója nem nevezi józan üzleti döntésnek, hogy intézményük folytatja a tesztelést.

A BEK vezetője úgy számol, hogy a 19.500 forintos maximált árból csak akkor lehet kihozni a vizsgálatot nullszaldóra, ha naponta legalább százat végeznek belőle. Ugyanakkor, miután kiemelt társadalmi érdek a járvány elleni védekezésben a szűrés, azt akarják, hogy ennek megfelelő szerepet vállaljon az intézmény.

Emellett a BEK leválasztja a szűréseket az egyéb szolgáltatásokról és mind a PCR- (vírust kimutató), mind a már lezajlott fertőzést igazoló tesztelést külön épületben működtetik. Ha a vírusdiagnosztikára érkezőnél (az előszűrés ellenére) felmerül a gyanú, hogy a páciens esetleg beteg, vagy komolyabb tünetei lennének, ott helyben meg is tudják majd tetőtől talpig vizsgálni. Szükség esetén tüdőröntgenre is lesz lehetőség ebben az épületben.