Döntöttek: ilyen lesz az ingyenes készpénzfelvétel

Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból.
MTI, 2013. november 11. hétfő, 19:02
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi rezsicsökkentésről szóló fideszes törvényjavaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés 303 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett. Nemmel a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független képviselők voksoltak.

A törvény értelmében azoknak lesz lehetőségük ingyenesen készpénzt felvenni magyarországi automatákból, akik elmúltak 16 évesek, magyarországi lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, és nyilatkoztak arról, hogy melyik fizetési számlájuk esetében kérik a díjmentes pénzfelvétel lehetőségét. Nyilatkozni - szemben a korábbi tervekkel - nemcsak személyesen a pénzintézetnél lehet majd, hanem netbankon keresztül is december 1. és január 20. között. Később ezt a nyilatkozatot lehet módosítani, azaz másik számlát megjelölni.

A jogszabály emellett kimondja: 2014 végéig központi rendszert kell létrehozni annak nyilvántartására, hogy a fogyasztók az előírásoknak megfelelően tettek-e nyilatkozatot.Mindenki csak egy bankszámlája esetében élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával. Legfeljebb százötvenezer forintig annak is biztosított lesz a fizetés, a nyugdíj, a szociális támogatás, valamint az ösztöndíj díjmentes felvétele, akinek mínuszban van a számlaegyenlege. Azok is vehetnek majd fel ingyenesen készpénzt - a számlavezető pénzintézetnél -, akiknek a jogszabály hatálybalépése előtt nem volt bankkártyájuk, de van folyószámlájuk. Nekik ezt a jogot 2014 végéig biztosítja a törvény.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője - a javaslat egyik előterjesztője - korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi majd, sőt külön is felhívja Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek 2014 első hónapjaiban.

A javaslat indoklása szerint az elmúlt egy évben jelentősen drágultak Magyarországon a banki szolgáltatások. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2012 decemberéhez képest a banki költségek átlagosan több mint 45 százalékkal emelkedtek, miközben az Európai Unió tagállamaiban átlagosan csupán 0,8 százalékos volt a növekedés.

A fideszes előterjesztők - a frakcióvezető mellett Németh Szilárd, Ékes József és Dióssi Csaba - hozzátették, hogy a banki költségek drasztikus emelkedése elsősorban az alacsony keresetű családokat érinti hátrányosan, hiszen nekik akár a havi jövedelmük 2-3 százalékát is felemészthetik a különböző banki díjak és jutalékok.

Megjegyezték azt is, hogy a hazai pénzintézetek az őket terhelő adóköltségeket jelentősen meghaladó mértékben emelték az ügyfeleket érintő díjakat és jutalékokat, úgy, hogy ezek a költségek előre nem látható módon, nem kiszámíthatóan változtak.

Ezek a folyamatok együttesen indokolták a törvénymódosítást - közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vghs, 2013.11.12 14:58

@makkmarci:

Áthárítják, érvényesítik, árat emelnek máshol...stb Ok.
De akkor miért is sírnak Bajnaiék, hogy rosszul járnak a bankok??????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.12 08:12

@hat106: "Jövőre a külföldi hívások is annyiba kerülnek majd, mint belföldiek."

gondolom ezt várja a sok-sok magyar, végre olcsóbb lesz a kapcsolattartás az elmúlt 3-3,5 évben kivándoroltak százezreivel... bár az okosabbja ezt eddig is ingyen oldotta meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.12 08:10

@hat106: "Ma ott tartunk, hogy 20-25%-al csökkentek a mobilszolgáltatások díjai."

jöhet a konkrétum... kezd pl. a telefonadóval, amit a szektás patkányok vezettek be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.12 08:07

Analógiájára lesz lejátszva a bankokkal amit a telefon társaságokkal játszott el a fidesz:
Létrehozott egy állami mobilszolgáltatót ami nem is működött.
Már a hírre a három külföldi szolgáltató árversenybe kezdett.
Ma ott tartunk, hogy 20-25%-al csökkentek a mobilszolgáltatások díjai.
Elkezdték az állami által beígért korlátlan csomagok terjesztését.
A 16,000 ft-os Vodafon kezdte és a 10,000 ft-os Telenornál tartunk.
Jövőre a külföldi hívások is annyiba kerülnek majd, mint belföldiek.
...és ugye itt sírnak a 2 ft-os telekom adó miatt!!! HaHaHa!!!

A bankoknál is ez várható.
Ugyan nem lesz WEB bank, de erősödik a takarék pénztárak törzstőkéje drasztikusan.
A bankolásánál egy előnye van külföldieknek: a magyar nem szolgáltatóváltó típus.
Megörökölte az OTP-t és ha ott szó szerint 10 szeresét is fizeti nem érdekli. Köpköd - pont mint itt - de marad.
Így nehéz segíteni...

Ma van olyan LAGO ahol négyszer lehet ingyen felvenni kp-t (amit ugyan minek a mai világban?) és még a tranzakciós adót is bank fizeti.
...persze az itt kommentelők gyerekei azért éheznek, mert abba rokkantak bele.

HaHaHa!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2013.11.12 05:36

na4, 2013. november 11., hétfő 23:18

Látszatra mentesülsz!
Valamilyen módon 100%, hogy megfizeted, megfizetjük.
Ha már a fidesznyik bagázs azzal jön, hogy nem hárítják át, nem a zemberek fizetik meg ott eddig is ezután is keményen megfizettették velünk!
Akár magasabb hitelkamat, kevesebb betéti kamat akár más módon..
Alap, hogy a végén mindig mindent a fogyasztó fizet meg, ez csak az "értelmiségnek",- a 2/3-nak nem világos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html