A hitelminősítő listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is befektetési ajánlású "Baa3", stabil kilátással. A cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings "BBB mínusz" szintű, szintén stabil kilátású magyar államadós-osztályzatával.

A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.  Péntek éjjel Londonban közölte mindazonáltal, hogy - az első, márciusi időponthoz hasonlóan - most sem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Az adósosztályzatok felülvizsgálata nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítőknek, hogy az adott évben mikor kívánják végrehajtani az uniós államadósok besorolásainak felülvizsgálatát, de azt nem, hogy a kijelölt időpontokban módosítsák is a soron következő országok adósosztályzatait vagy azok kilátását.

A Moody's péntekre kitűzte Hollandia, Szerbia és az Európai Unió adósbesorolásainak elbírálását is, de végül ezeket az osztályzatokat sem vette felülvizsgálat alá - írja az MTI.

Menetrenden kívüli felülvizsgálatokra mindazonáltal van mód, olyan rendkívüli fejlemények esetén, amelyek a hitelminősítők megítélése szerint azonnali minősítési lépést indokolnak. Ennek alapján vonta meg például Nagy-Britanniától soron kívüli intézkedéssel a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását a Standard & Poor's tavaly nyáron, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

A Moody's az általa alkalmazott eljárásrend alapján ez évre is három potenciális időpontot jelölt ki a magyar besorolás vizsgálatára: menetrendjében Magyarország először március 3-án szerepelt, és legközelebb október 20-án kerül sorra.

A hitelminősítő a márciusi időpontban sem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így akkor sem módosította az osztályzatot, illetve annak stabil kilátását.

A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete, és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

Ez volt várható

Londoni pénzügyi elemzők nem is számítottak arra, hogy a hitelminősítő ilyen rövid időn belül újabb módosítást jelent be.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői e hétre szóló előrejelzésükben kiemelték, hogy a Moody's a három globális hitelminősítő közül utolsóként emelte Magyarországot a befektetésre ajánlott államadósok közé. Jóllehet azóta összességében pozitív fejlemények mentek végbe a magyar gazdaságban - a hazai össztermék (GDP) éves összevetésű növekedési üteme az idei első negyedében például erőteljesen gyorsult -, de ez önmagában valószínűleg nem elegendő ahhoz, hogy a Moody's már most ismét felfelé módosítsa a magyar szuverén osztályzatot, vagy annak kilátását - jósolták a pénteki felülvizsgálati időpont előtt összeállított prognózisukban a TD Securities londoni elemzői.

A Moody's novemberi felminősítése óta a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings tavaly májusban sorolta át a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.