Tiszeker Ágnes szerint, enyhén szólva is elképesztő és elszomorító az a tendencia, amely a világ sportját mostanában áthatja, egyrészt a sokasodó doppingesetekkel, a kizárásokkal és a felfüggesztésekkel, másrészt pedig a megalapozatlan vádaskodásokkal kapcsolatban. A Magyar Antidopping Csoport vezetője a BP2017 média munkatársának nyilatkozva nem bonyolódott elemzésbe, ehelyett a következő adatok nyilvánosságra hozatalát javasolta:

1. Hosszú Katinkát 2015. július 1-je és 2016. július 30-a között, azaz 13 hónap leforgása alatt 39 alkalommal ellenőrizték.

2. Ezek közül 29 vizeletvizsgálat volt, kilenc pedig vérvétellel együtt járó (növekedési hormon és úgynevezett biológiai útlevél) tesztelés.

3. Egy helyszíni kábítószer ellenőrzésnek is alávetették.

4. A felsorolt mintavételeken kívül a FINA többször is ellenőriztette, és nem sokkal az olimpia kezdete előtt ugyanezt tette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Ezeknek az ellenőrzéseknek csak a tényét ismeri a MACS vezetője, a jellegét viszont nem, tekintettel arra, hogy ezeket a FINA, illetve a NOB kezdeményezte.

A MÚSZ elnöke is reagált a vádakra

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke hivatalos levélben utasította vissza a Hosszú Katinkával szembeni vádaskodásokat több amerikai médiumnál - írta a szövetség közleményében.

"Hosszú Katinka 400 vegyesen elért fantasztikus világcsúcsa után sajnálatos módon sejtetések, sőt, mondhatni vádaskodások jelentek meg a teljesítményét illetően, amelyeket a leghatározottabban vissza kell utasítanunk.

Teljes mértékben egyetértünk azzal - és magunk is azért küzdünk -, hogy a doppingot kiirtsuk a sportból, ugyanakkor szégyenletes és elítélendő mindennemű megalapozatlan vádaskodás. Ez árt az úszósportnak, az olimpia eszméjének, és legfőképpen árt annak a sportolónak, aki élete álmát beteljesítve, minden eddigit felülmúló produkciójával elkápráztatja a világot.

Hosszú Katinkát csak ebben az évben 39 alkalommal ellenőrizték, valamennyi teszt negatív eredménnyel zárult. Helytállása tiszteletre méltó, kérjük, hogy az őt megillető hangnemben értékeljék, kommentálják a teljesítményét" - írta levelében Gyárfás Tamás.