Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Online által megkérdezett bankok elmondták, hogy az átlagos hitelméret 100 ezer forint körül alakulhat, a slágertermékek pedig plazma TV-k és a DVD lejátszók lehetnek. A Napi Gazdaság november elején végzett felméréséből kiderült, hogy a korábbi éveknél szerényebb karácsonyra számítanak az áruvásárlási hiteleket nyújtó bankok, a megszorító csomag hatására ugyanis már ez év végén apadhat a költekezési kedv. A megkérdezett bankok akkor úgy nyilatkoztak, hogy elmaradhat a tavalyi évitől az idei hitelkihelyezés, amit 2007-ben egy még rosszabb időszak követhet. A bankok azért nem tétlenkednek, különböző akciókkal készülnek az ünnep előtti hetekre, új elemként felbukkantak a vásárlásra fordított hitel egy részének visszatérítését tartalmazó ajánlatok.

Az áruhitelt nyújtó bankokat kérdeztük az átlagos hitelméret, a kedvezmények alakulásáról, valamint a vásárlói szokásokról. Az OTP, a Credigen és a Budapest Bank képviselői kérdésünkre elmondták, hogy az áruhitelek iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, a szezon elkezdődött, de az igazi karácsonyi bevásárlásroham november második felétől várható.

Átlagos hitelnagyság, futamidő, slágerek

Az áruhitelre történő vásárlás esetén az átlaghitel összege 100 000 forint körül van a Credigen Bank esetében, miközben az OTP 110 ezer fölötti átlagról számolt be. A hitel összege és a futamidő azonban nagymértékben függ a vásárolt termék fajtájától, illetve értékétől. Bár a vevők legfőképpen a középkategóriás árucikkeket vásárolják részletre, azért nagyobb összegű hitelekre is van példa, nem ritka a fél millió forint feletti hitelösszeg sem - tudtuk meg a Budapest Banktól. A karácsony előtti bevásárlások során - a megelőző egy hónapban - az áruhitel volumene akár két és félszeresére is ugorhat.

A vásárlók jellemzően a 10-12 hónapos futamidőket, illetve bizonyos esetekben az ennél hosszabb, akár a 2 évet is meghaladó futamidőket részesítik előnybe a Credigen Banknál, míg a Budapest Bank esetében a legkedveltebbek a 12, 24 illetve 36 hónapos futamidejű konstrukciók.

Korábbi évek tapasztalata alapján a leggyakrabban vásárolt termékek idén is a háztartási gépek, szórakoztató elektronikai, illetve számítástechnikai készülékek - plazma- és LCD-tévék, a DVD készülékek, a házi mozik - köréből fognak kikerülni. Miután a kiskereskedelmi forgalom legnagyobb része a karácsonyi időszakban realizálódik, a bankok nagy részének áruhitel forgalma az év utolsó két hónapjában teljesül. A Credigen Banknál az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az utolsó 2 hónapban az éves áruhitel forgalom 20 százaléka teljesül, miközben az OTP Bank prognózisa szerint az év utolsó két hónapjában a fogyasztási hiteleknél az éves forgalom 40 százalékának megfelelő kihelyezés érhető el.


Gyurcsány-csomag, kedvezmények

A megszorítások és a vásárlási szokások kapcsán a Credigen Banktól megtudtuk, hogy a 2006. októberéig a bank a tervszámait tudta hozni, bár szeptember óta a piaci kilátások a korábbiakhoz képest bizonytalanabbak lettek, az éves tervek várhatóan teljesíthetőek lesznek. Az OTP arra számít, hogy az évről évre tapasztalható növekedést visszafoghatják a költségvetési intézkedések, így nagyjából az előző év végihez hasonló áruhitel-forgalomra lehet számítani.

A bankok az ügyfeleknek számos kedvezménnyel kedveskednek. Az egyszerűsített hitelügyintézés mellett a bankok az ügyfeleknek előzetesen jóváhagyott, személyre szabott hitellehetőséget ajánlanak fel, de létezik úgynevezett kiterjesztett garanciás hitelkonstrukció is. Ennek lényege, hogy a bank a megvásárolni kívánt termékhez kapcsolódóan - egy biztosító társasággal együttműködve - a termék gyári jótállásán túl plusz egy év garanciát biztosít a részletre vásárolt termékek igen széles körére.

Óvatosságra int a felügyelet

Binder István PSZÁF-szóvivő kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi évben a hitelkonstrukciókkal kapcsolatban a leggyakoribb "probléma" az apróbetűs részekkel és a kiegészítő feltételekkel volt. A 0 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) hirdetett konstrukciók esetében például néhány esetben a rendkívül kedvezményes kamatozás csak abban az esetben volt valóban kedvezményes, ha például az ügyfél húsvétig törlesztett. Amennyiben a törlesztés késett, úgy a fizetett kamat drasztikusan megemelkedett. Binder István kérdésünkre elmondta, hogy szankcióra a hitelkonstrukciók kapcsán nem került sor, csupán felügyeleti jelzések érkeztek a hitelintézetek felé.

A PSZÁF honlapján megtalálható tájékoztató jellegű anyag is felhívja a karácsonyi ajándékot erőn felül vásárlók figyelmét például arra, hogy a hitelfelvétel előtt érdemes rákérdezni a THM-ben nem szereplő költségekre - különös tekintettel az apróbetűs részekre -, és az előtörlesztés költségeire. A tájékoztató hangsúlyozza, hogy hitelkártyával akkor érdemes fizetni, ha a vásárló biztos abban, hogy még a kamatmentes perióduson belül teljes körűen törleszteni tudja adósságát.