Drágább lesz a liszt

A liszt árának 7-10 százalékos áremelésre kényszerülnek a malmok, mert a jelenlegi árak csak a tonnánként 56 ezer forintos búzára elegendőek, miközben utóbbi ára 66 ezer forintnál jár.
Csernátony Csaba, 2021. január 11. hétfő, 07:17
Fotó: Shutterstock

Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI beszámolója szerint.

Már 66 ezer forintnál is magasabb egy tonna jó minőségű búza ára, a jelenlegi lisztárak viszont csak 56 ezer forintos búzaárat fedeznek. Mivel hónapok óta ennél drágább a kenyérgabona, a malmok 7-10 százalékos áremelésre kényszerülnek.

A liszt előállítási költségeiből a búza beszerzési árára 75-80 százalék jut. Áremelés nélkül nem bírná ki az iparág ezt az évet, ha pedig tovább drágul a búza, április környékén újabb lisztáremelés következhet. A tervezett mértékű emelés a malomipar átadási áraiban nem több kilogrammonként 6-7 forintnál - tette hozzá Lakatos Zoltán. Persze a fogyasztói árakban ez ennél nagyobb teher lesz.

A cégvezető szerint a malomipar alacsony nyereségességének részben az alacsony kapacitáskihasználtságból eredő árverseny az oka. Az iparágban az utóbbi években ugyan folytatódott a koncentráció, de a kapacitáskihasználtság most is körülbelül 50 százalékos. A jelenlegi piaci helyzet hátterében alapvetően a hazai és az európai búzatermés áll: a súlyos aszály, majd a tavasz végi, nyár eleji esős periódus sem a termés mennyiségének, sem a minőségének nem tett jót: a mintegy ötmillió tonnányi magyarországi búzatermésből az étkezési minőség általában szokásos 65-70 százalékos aránya 2020-ban 30 százalék körül volt.

Ez a durván 1,5 millió tonna étkezési minőségű gabona is elegendő lenne ahhoz, hogy meglegyen a lisztalapanyag, hiszen a hazai malmoknak 1,2-1,3 millió tonnára van szükségük az őrlésre. Az európai hiány azonban felfokozta az exportkeresletet. Magyarországról évi mintegy 200 ezer tonna liszt megy exportra, ebből 150 ezer Romániába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2021.01.12 06:37

@I.N.R.I.: 2021. január 11., hétfő 18:07, mint mindenszgértő, most is mellényúltál. a búzát az olaszok nyúlták le, s nem maguknak, hanem eladják más országoknak. kínába is visszük a búzát, de azok is takarmányként értékelik, mint az olaszok. az olasz piac évek óta közel 40%kal részesedik az összes exportunkból, ami az uniós versenytársak előretörése révén egyre nehezebben tartható. a másik nagy vevőnk ausztria
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2021.01.11 23:05

@I.N.R.I.: "A kenyérsütés nálunk az asszony dolga."

Akkor te egy igazi alfahim lehetsz, ez nem is kerdes. Tobb ilyen kemenytoku igazi ferfi kene, aki jol megmondja az asszonynak hogy szuljon tobbet es amugyis a konyhaban a helye. Ez igen, erre buszke lehetsz. Meg arra is hogy folyamatosan hulyesegeket pofazol.

Sokszor mondtam mar, hogy nem veletlenul Mo europa segglyuka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2021.01.11 18:19

A férfi dolga pedig a kommentelés.

60 dkg liszt (40dkg BL80 kenyérliszt, 20dkg tönköly liszt)
3,6dl víz
3 db kockacukor

élesztő
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.11 18:08

@V0LE: A kenyérsütés nálunk az asszony dolga.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.11 18:07

@totyika: Aki annyira agyhalott volt, hogy az unióra szavazott anno az most tapsikolhat!
A Német Birodalom leszivattyúzza a világ legjobb búzáját szarér-hugyért a magyarnak meg marad a szemét pelyva 500 ft-ért kilónként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html