Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Visszaállíttatnák a sávos tarifarendszert is, gáznál évi 1200 köbméterig járna az árcsökkentés. A javaslat indoklása szerint a hatósági árak mérséklését az olaj árának, és a nyugat-európai import gázáraknak az elmúlt három évben történt jelentős és tartós csökkenése teszi lehetővé - olvasható a portálon.

Az utóbbi években a piaci árak csökkenését ugyanis nem követte lakossági árcsökkenés, ebből pedig jelentős többlet gyűlt fel az államnál. Az MFGK Zrt. 2015. évi beszámolója alapján a beszerzett földgázt összességében mintegy 85 milliárd forinttal drágábban adta tovább, mint amennyiért vásárolta.

50 milliárddal drágították tavaly a lakosságnak adott gázt

Miközben a földgáz ára 2014 óta a felére csökkent, a magyar fogyasztók három éve ugyanazt a tarifát fizetik. 2016. évi beszámolója szerint pedig 50,862 milliárd forint plusz nettó bevétel képződött abból, hogy drágábban értékesítették a gázt a lakosságnak annál, mint amibe annak a beszerzése került. A Tóth Bertalan által jegyzet javaslat szerint mindez azt is jelenti, hogy 2016-ban egy átlagos fogyasztású háztartással 22 140 forinttal többet fizettetett a kormány a gázért, mint amibe az ténylegesen került.

Korábban már érkeztek hírek arról, hogy a felgyűlt pénzből maga a kormány is csökkentésre készül a választások előtt, de az ötletnek szakmai és kormánypárti körökben is vegyes fogadtatása volt. Egyes vélemények szerint ugyanis az összeg nagyjából éppen arra elég, hogy abból a korábbi rezsicsökkentések miatt okozott veszteségeket pótolni lehessen.

De a Fidesz irányából hallani lehetett még olyan érvet is, hogy az összegyűlt tartalékot inkább egy későbbi időre tennék félre, egy esetleges piaci árnövekedés esetére, ezzel kerülve el, hogy később a hatósági árat is emelni kelljen.