Drágább lett a forinthitel

Júliusban a háztartások új euró alapú lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke enyhén emelkedett, a forint alapúaké kismértékben csökkent, míg a svájci frank alapúaké az előző havi, nagyon alacsony szinten maradt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 11:46

Az MNB adatai szerint júliusban a lakáscélú hitelek állománya 3876 milliárd forint volt, szemben a júniusi 3936 milliárd forinttal. A háztartások lakáscélú forinthiteleinek állománya júliusban 1514,1 milliárdot, míg az előző hónapban 1513,5 milliárd forintot tett ki.

Az euró lakáshitelek állománya júliusban 144,1 milliárd forintra nőtt a a júniusi 131,4 milliárd forintról. Az egyéb devizában felvett lakáscélú hitelek július végi állománya 2215,3 milliárd forintra csökkent a júniusi 2289,6 milliárd forintról.

A forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított lakáshiteleken belül 48 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 8 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 90 százalék volt.

A nem pénzügyi vállalatok új hiteleinek szezonálisan igazított szerződésértéke összességében csökkent, elsősorban az 1 millió euró összeghatár feletti hitelek új szerződéses értékének visszaesése miatt. Az új hitelek átlagos kamatlába összességében szintén csökkent, kivéve az 1 millió euró összeghatár feletti forinthitelek esetében, ahol a júniusi szinten maradt.

Az új betétszerződések szezonálisan igazított értéke a háztartási szegmensben nőtt, míg a vállalati szegmensben csökkent. A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlába kismértékben csökkent, a vállalati forintbetétek átlagos kamatlába viszont az előző havi szinten maradt.

A háztartási és a vállalati euróbetétek átlagos kamatlába lényegében nem változott. Júliusban a háztartások által felvett forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója kismértékben emelkedett, a svájci frank hiteleké csökkent, míg az euróhiteleké nem módosult.

HOZZÁSZÓLÁSOK