A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A legális dohánytermesztést érdemben egyelőre nem befolyásolja a trafiktörvény hatályba lépése, a Magyarországon megtermelt dohány nagyjából felét használják fel belföldön készülő termékekhez, a többit exportálják − mondta lapunknak Bittner Imre, a hazai dohánytermelés 85 százalékát integráló Universal Leaf Tobacco Hungary Zrt. vezérigazgatója. Ma nehezen kalkulálható a jövő évi magyarországi fogyasztás mértéke, ami hatással lesz a dohánytermesztésre is − figyelmeztetett Bittner −, visszaesése drasztikusan csökkentheti a termesztésben foglalkoztatottak számát. Iparági szakértők szerint a termesztésben egy-két éven belül érezteti hatását, ha a fogyasztói szokások átalakulnak a trafiktörvény miatt.

Az elmúlt egy-másfél év jövedékiadó-emelései miatt nemcsak a hagyományosan gondot okozó ukrán csempészáru van jelen a piacon, de elszaporodtak a fermentálókkal kapcsolatban álló legális termelők kárára elkövetett lopások is − a szántóföldekről, a szárítópajtákból és a dohányraktárakból −, emellett terjed az illegális termesztés, a manufakturális módon előállított vágott dohány értékesítése is. Az elsődleges feldolgozást végző fermentálócég már megkereste a vidékfejlesztési tárcát a feketepiac visszaszorításával kapcsolatos javaslataival. Jelenleg csak a fermentálók szerződött partnerei juthatnak hivatalosan vetőmaghoz, dohánypalántához, ám az unión belül nem okoz nehézséget vetőmagot vagy nyers termelői dohányt szerezni. Célszerű volna, ha a dohánytermesztésben is bevezetnének egy, az ipari máktermesztéshez hasonló regisztrációs rendszert, emellett emelni kellene az illegálisan forgalomba hozott dohánytermékért kiszabható, ma kilónként nagyjából ezerforintos bírság összegét is. Ha a bírságot a vágott dohány jövedékiadó-terhéhez kötnék, mondjuk annak duplájában szabva meg, az komoly visszatartó erő lehetne − mondta Bittner Imre. Megkeresésükre még nem kaptak választ a szaktárcától.

A lopásokat és az ellenőrizetlen forrásból származó, egészségügyi kockázatot jelentő illegális  előállítást, a feketepiacot tovább erősítheti a végterméket sokkszerűen tovább drágító 10 százalékos árrés. Célszerűbb lenne a több kisebb lépésben végrehajtott emelés, mivel így a fogyasztók is könnyebben hozzászoknának az új árszintekhez és a trafikok forgalma is kiszámíthatóbban alakulna − véli Bittner. Az is célszerű lenne a szakember szerint, ha a kormányzat a következő két évben − tekintettel a trafikosok árrésére is − óvatosan kezelné a jövedéki adó emelésének témakörét.

 

Dohánytermelés 2011-ben
FajtaTermőterület (hektár)Termés (tonna)Átlagtermés (t/ha)Átlagár (forint/kilogramm)
Virginia3298,863451924441,75
Burley1543,128491846346,9
Összesen4841,991941899
Forrás: Magyar Dohánytermelők Szövetsége

 

Dohánytermékek legális értékesítésének alakulása (százalék)
Termék2012. január/2013. január2012. február/2013. február2012. március/2013. március
Cigaretta−15,00−19,00−22,00
Finomra vágott dohány18,005,00nincs változás
Forrás: ULT