Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember elejére mindkét hajtóanyagtípus literenkénti átlagára megközelítheti a 350 forintot - tudta meg a lap Pletser Tamástól, az Erste Bank olajipari elemzőjétől.

A hazai növekedés annak lehet a következménye, hogy a nemzetközi piacon emelkedni kezdtek az olajárak. Így az Európában referenciatípusnak tekintett Brent olajfajta ára már a hordónkénti 50 dollár felé közelít, s várhatóan a következő hetekben ebben a sávban is marad. Az olaj drágulásának hatását ugyanakkor némileg tompítja, hogy a dollár gyengélkedik a vezető valutákkal és a forinttal szemben is.

A világpiaci olaj jegyzési árait az elmúlt napokban ugyan az mozgatta a leginkább, hogy csökkentek az Amerikai Egyesült Államok olajkészletei, és a piac hasonló hírekre számít a következő napokban is. Az árak erősödése mögött azonban főként az áll, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai tizenegy kartellen kívüli kitermelő állammal - köztük Oroszországgal - közösen május végén úgy döntöttek, hogy július elejétől 2018. március 31-ig meghosszabbítják a kitermelés csökkentéséről szóló korábbi megállapodásukat.

A nyár egyébként jól kezdődött az autósok számára, hiszen a második negyedévben 50 dollár felett volt a Brent átlagára, amely miatt a jövedéki adó nem emelkedett. Ugyanakkor júniusban a csökkenő olajár miatt a tankolás is olcsóbb lett.