Drágulhat a benzin, olcsóbb lesz az étkezés - Így adózunk jövőre!

A kormány két törvényjavaslat benyújtásáról döntött: a jövedéki adóról szóló törvényjavaslatról, valamint az adótörvények és NAV-törvény módosításáról - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a NAV vezetője.
portfolio.hu, 2016. május 3. kedd, 13:13
Fotó: Napi.hu

A kormányzati ciklus legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti ma a kormány a parlament elé. Közel 30 törvény módosítása fog megtörténni, mintegy 260 paragrafusban - idézi az államtitkárt a Portfolio.hu. Az alap adózási rendszert ez nem fogja érinteni, de minden magyar állampolgár életét érinteni fogja az adócsomag.

Csökkenő áfakulcsok jövőre:

A baromfihús áfakulcsának csökkentése 19 milliárd forint kiesést okoz. Az éttermi étkezés áfája 18 százalékra csökken jövőre, majd 2018-tól 5 százalékra. A helyben készített alkoholmentes ital áfája is csökken ezzel együtt. Ez 8,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár.

Csökkenni fog a friss tej áfája, ez 4.5 milliárd forintos kiesést okoz. Az UHT-tej és az egyéb feldolgozott tej áfája nem fog csökkenni. De a kiskereskedelmi forgalomra is igaz lesz a friss tej áfacsökkentése. Csökken a tojás áfája 5 százalékra, ami 10,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár. Az internetszolgáltatás 27 százalékról 18 százalékra történő áfacsökkentése 12,5 milliárd forintos kiesést okoz. Összesen 55 milliárd forint bevételről mond le az állam így jövőre.

Nő a családi kedvezmény és újabb fehérítés jön

Az Szja terén 350 ezer családot érint a kétgyermekesek adókedvezményének növelése, ez 15 milliárd forintos többletet ad a családoknak.

A vállalkozók adózási feltételei kedvezőbbé válnak Tállai András elmondása szerint. A kkv-k beruházási adókedvezmény plafonja megszűnik. A munkába járásnak a 9 forint/kilométeres adómentes támogatási szintjét 15 ft/-re fogja felemelni a módosítás. A mobilitási lakhatási támogatás adómentessé válik a minimálbér 40%-áig. A K+F adóalap-csökkentő kedvezmény esetében is változás jön: a jövőben ha nem tudták igénybe venni a társasági adóalap-kedvezményt, akkor a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le a kedvezményt, az adó 50 százalékos mértékéig.

A Tételes áfaadat-szolgáltatás: az összeg határa 100 ezer forintra fog csökkenni. Az EKÁER-módosítások a rendszer zártabbá tételét célozzák. Online számlázási tevékenységi rendszer kiterjesztése a vállalkozások felé. A kezelőszemélyzet nélküli italautomatákat bekötik a NAV-hoz.

Változó jövedéki adótörvények

A jövedéki termékek esetében a NAV is megcsinálhatja a bevallást. A törvény egyszerűsítéseket is tartalmaz: a borászok nagy része mentesül az adminisztráció alól. Megszűnik a 47 féle adóraktár, egy adóraktár lesz majd. A dohánytermékekre 2017-től zárjegy kerül csakúgy, mint az alkoholos italokra. Az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek körébe. A dohánytermékek jövedéki adóját a 2017 decemberében lejáró derogációja miatt meg kell emelni. 29 százalékos emelést kell végrehajtani 2017 decemberéig, ez 3 lépcsőben valósul meg: 2016. szeptember elsején meg fog történni az első emelés.

Az üzemanyagok jövedéki adóját a világpiaci árhoz javasolja kötni a kormány. Ez azt jelenti, hogy ha a törvényben foglalt szint alá megy a Brent olaj árfolyama, akkor jövedéki adóemelés lép életbe. A kormány egyelőre két alternatívát javasolt: 40 és 50 dolláros szintet. A negyedév végén a világpiaci árat kell figyelni Tállai András elmondása szerint. Ezáltal 10 forintos jövedéki adóemelés jön a gázolaj esetében, 5 forintos jövedéki adóemelés a benzin esetében, ha az olaj ára a meghatározott árfolyam alá megy. Ha visszamegy a meghatározott szint fölé az olaj piaci árfolyama (40 vagy 50 dollár), akkor az adóemelés eltűnik - idézi Tállait a Portfolio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK