Drágulhat a tankolás szerdától

A Reuters adatközlése alapján az európai üzemanyagpiacokon a héten a benzin ára 1-2,5 százalékkal, a gázolaj ára 0-1,9 százalékkal emelkedett. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve november 27-én, szerdán a benzin ára 1-3 forinttal, a gázolaj ára is 0-2 forinttal emelkedhet - áll a GKI Energiakutató Kft. legfrissebb elemzésében.
Napi.hu, 2013. november 23. szombat, 18:35
Fotó: Napi.hu

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,9 százalékkal drágult. Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,4-2,5 százalékos volt az emelkedés.

A benzinár csak a hét második felében és különböző mértékkel emelkedett a vizsgált piacokon. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a benzinénél lassabban emelkedett, a mediterrán tőzsdén 1,9 százalékos volt az emelkedés, a másik két piacon ennél kisebb volt az árváltozás.

A forint árfolyama a héten 0,7 százalékkal erősödött, néhány forinttal ingadozott minden nap az árfolyam, ezen a héten 220, a megelőző héten 222 forint/dollár volt az átlagos árfolyam. A hét második felében jelentkező tőzsdei áremelkedés az árfolyam erősödésének hatására forintban kimutatva kisebb mértékűnek adódik.

A fentiek miatt jövő héten, november 27-ére újabb emelés várható, a benzin ára 1-3 forinttal, a gázolaj ára 0-2 forinttal változhat.  A benzin kis-kereskedelmi átlagára a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 409 Ft/literre nő, a gázolaj kis-kereskedelmi átlagára 424 forint/liter körül változhat a GKI Energiakutató szerint.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1, a gázolaj ára 2 százalékkal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest körülbelül 4 százalékkal több benzint és 5,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.11.23 20:14

@Antiifreemaison: A békamenetben kérheti magát az első sorba, ha még befér. Ideológiailag megbízható. Pont ilyen ideológiailag képzett elvtársak juttattak az országot oda az évtizedek alatt, ahol most tart. Nyugodtan furakodjon be közéjük, még ha nem is engednék a haszonélvezők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.23 19:17

....van ilyen bicikli is ,piros ,is meg másmilyen...,néha fel ,néha le...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html