A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,9 százalékkal drágult. Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,4-2,5 százalékos volt az emelkedés.

A benzinár csak a hét második felében és különböző mértékkel emelkedett a vizsgált piacokon. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a benzinénél lassabban emelkedett, a mediterrán tőzsdén 1,9 százalékos volt az emelkedés, a másik két piacon ennél kisebb volt az árváltozás.

A forint árfolyama a héten 0,7 százalékkal erősödött, néhány forinttal ingadozott minden nap az árfolyam, ezen a héten 220, a megelőző héten 222 forint/dollár volt az átlagos árfolyam. A hét második felében jelentkező tőzsdei áremelkedés az árfolyam erősödésének hatására forintban kimutatva kisebb mértékűnek adódik.

A fentiek miatt jövő héten, november 27-ére újabb emelés várható, a benzin ára 1-3 forinttal, a gázolaj ára 0-2 forinttal változhat.  A benzin kis-kereskedelmi átlagára a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 409 Ft/literre nő, a gázolaj kis-kereskedelmi átlagára 424 forint/liter körül változhat a GKI Energiakutató szerint.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1, a gázolaj ára 2 százalékkal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest körülbelül 4 százalékkal több benzint és 5,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.