Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A csütörtöki Napi Gazdaság cikke

Korodi Katalin elnök szavaiból kiderült: a szabályozás következtében a betegellátás romlik, nem lesz biztosítva a készletezés (a betegek receptjük beváltása érdekében patikáról patikára járhatnak), a gyógyszerek drágulnak. A szövetség az előterjesztéssel kapcsolatban a tájékoztatón elhangzottaknál is keményebben fogalmaz a szakminisztériumnak készített véleményezésében. A teljes folyamatot (a személyi jogú patikusok 2014-ig kötelező többségbe kerülését) a kisajátítási eljáráshoz hasonlítják - amihez ráadásul nem társul nyomós közérdek.

Az előterjesztésben szerepel, hogy speciális banki finanszírozással szerezhetnék meg a gyógyszerészek többségi tulajdonukat. A szükséges forrást 15-20 milliárd forintban jelölik meg. A szövetség szerint azonban a valós összeg inkább 30-40 milliárd forintra tehető. A szektor 16,4 milliárd forint lejárt tartozása mellett kellene a gyógyszertáraknak hiteltörlesztésre 4-6 milliárd forint nyereséget előteremteni évente, miközben az összes patika nyeresége jelenleg évi 8-10 milliárd forint. A nagykereskedői kintlévőségekre a láncok jelenlegi tulajdonosai komoly mellékbiztosítékokat ajánlottak fel, ezek együttese alapján alakultak ki a mai szállítási feltételek.

Ezt a feltételrendszert a leendő tulajdonosok biztosan nem tudják vállalni, így a teljes gyógyszerellátás is összeomolhat. A kikényszerített tulajdonváltás meghiúsulása (akár mert nem hajlandóak az erősen nyomott áron a régi tulajdonosok üzletrészüket értékesíteni, akár mert nem képes, illetve a kockázatok miatt nem akar az ott tevékenykedő gyógyszerész eladósodni) tömeges patikabezárásokhoz is vezethet.

A Gazdasági Versenyhivatal megrendelésére a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet által készített tanulmány egyébként kimutatta, hogy a lakosság többsége kedvezőnek tartja a most megszüntetendő patikai liberalizáció hatásait. Mint megállapították: a gyógyszertári szolgáltatásokkal való elégedettséggel legszorosabb kapcsolatban a gyógyszertárak száma áll, pontosabban annak az utóbbi három évben érzékelt változása.

A patikusok körében végzett mélyinterjúkból kiderült például, hogy miközben az engedményeket a patikák korábban nem adták tovább a betegeknek, az éleződő versenyhelyzet következtében egyre inkább rákényszerültek erre. A tanulmány szerint a patikusok csökkenő árréssel és növekvő költségekkel szembesültek, amiért - az időbeni egybeesés miatt - a patikaalapítás liberalizációjában találták meg a bűnbakot. A tény pedig az, hogy a generikus (és egyéb) készítmények árának csökkentése és a visszaeső lakossági kereslet együttesen nagyobb hatású volt.