BUX

Drámai az árvízhelyzet, már ömlik a víz a Batthyány téren (frissített)

A Duna a fővárosnál kedden este várhatóan 860 centiméter körül tetőzik, az eddigi legmagasabb szint 848 centméter volt. Eddig 458 embert kellett kitelepíteni ár-, vagy belvíz miatt, közel 9 ezer épületet pedig veszélyeztet a víz. A Batthyány téri metróállomás aluljárójába már ömlik a víz.

NAPI Online, 2006. április 3. hétfő, 15:22

Szinte minden jelentősebb magyarországi folyó árad, több mint háromezer kilométeren tartanak fenn készültséget, ebből 730 kilométeres szakaszon harmadfokú a védekezés. A Duna áradása miatt közúton nem lehet megközelíteni Tahitótfalut, Dunabogdányt, Visegrádot, Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit. Emellett több busz- és villamosjárat nem közlekedik a fővárosban.

Az MTI tudósítása szerint Duna várhatóan az eddig mért legmagasabb szinten tetőzik kedden, és elhúzódó magas vízállásra kell számítani a Tiszán is. A belügyminiszter hétfőre összehívta az illetékes koordinációs bizottságot, amely minden nap ülésezik majd.

Minden eddigi magasságot meghaladhat kedden este a Duna vízállása Budapestnél, és az előrejelzések szerint a vízszint a folyó alsó szakaszán csak centiméterekkel marad majd el a korábban mért legmagasabb értékektől - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-vel.

Gyurcsány Ferenc kormányfő koda délután vészhelyzetet hirdetett többek között a Duna Komárom-Esztergom-Budapest-Tass között húzódó szakaszára. A vészhelyzet ideje alatt a főpolgármester, a polgármesterek, valamint a megyei elnökök, a védekezés érdekében, közgyűlési jóváhagyás nélkül egy személyben hozhatnak bizonyos döntéseket. Például elrendelhetik a lakosság kitelepítését, az érintett településeken való tartózkodás és a közlekedés tilalmát, illetve a folytonos polgári védelmi szolgálatot. Eddig 52 településről 458 embert telepítettek ki. A védekezésben 10 ezren vesznek részt, a költség napi 200 millió forint. Bár az Alkotmány lehetőséget adna rá, az alapjogokat nem korlátozzák a vészhelyzet alatt - közölte Lamperth Mónika belügyminiszter.

A Batthyány téren az aluljáró és a HÉV-állomás plafonjából ömlik a víz, a Bem József téren pedig a csatornákon keresztül feltörő víz elárasztotta az úttestet. Aba Botond, a BKV vezérigazgatója az MTI beszámolója szerint közölte: szinte kizárt, hogy a néhány méterre lévő metróbejárót is elérje a víz a Batthány téren. Ha ez mégis megtörténne, kapukkal zárhatják le az átjárót. A Batthyány téri és a Margit hídi HÉV-megállót is le kellett zárni a szivárgó víz miatt. Nagy Tihamér, a HÉV főmérnöke szerint a végállomáson a legsúlyosabb a helyzet, számításai szerint 8-10 liter folyik be másodpercenként. Emiatt a HÉV-szerelvények ezért csak a felszínen közlekednek.

A Duna a fővárosnál kedden este várhatóan 860 centiméter körül tetőzik, az eddigi legmagasabb szint 848 centméter volt - olvasható a szervezet hétfő reggeli, MTI-hez eljuttatott gyorsjelentésében. A tájékoztató szerint Esztergomnál 770 centiméter körüli vízállásra számítanak (az eddig legmagasabb szint itt 771 centiméter), míg Bajánál 975 centiméterre (az eddigi legmagasabb 976 centiméter volt).

A Duna Nagybajcsnál 759 centiméteres vízállással a III. fokú készültség szintjét 149 centiméterrel meghaladva közel áll a tetőzéshez. A folyó lejjebb még árad, Budapestnél hétfőn 6 órakor 838 centimétert mértek.

Árad a Tisza és a Bodrog is. A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Hernád, a Sajó, a Zagyva és a Körösök a felső szakaszon már apad, de a középső és a torkolati részeken még emelkedik a vízállás.

Jelenleg összesen 3106 kilométeren tartanak árvízvédelmi készültséget, ez 733 kilométeren III. fokú, 1215 kilométeren II. fokú, 1158 kilométeren pedig I. fokú. A védekezésben összesen már több mint tízezren veszenk részt.