Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet jelentése szerint drámai adatok jellemzik a magyar lakosság egészségi állapotát, a születéskor várható élettartam és a 65 éves kor előtti elhalálozás tekintetében is rosszabbak az európai adatok az átlagnál - mondta Török Krisztina, az intézmény vezetője.

Javul az állapotunk, de sajnos elmaradásunk az európai átlag területén a nők és a férfiak esetében még mindig magas. Minden harmadik férfi 65 éves kora előtt hal meg ma Magyarországon, ez nagyon drámai adat. A jelentés megállapítja, hogy az egészségben eltöltött évek száma is alacsonyabb a magyaroknál, mint az európai átlag.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet vezetője szerint komplex akciótervre van szükség, amelynek része a lakosság egészségkultúrájának fejlesztése, a viselkedésváltozás elérése, a megelőzés szerepének erősítése és a lakosságközeli egészségügyi szolgáltatások előtérbe helyezése.

Az összefogás, az együttgondolkodás a legfontosabb, az olyan lakossági hálózatok feltérképezése és működtetése, amelynek hatására meg tud változni az egészségkultúra, a viselkedés, ami eredményezheti a javulást. Török szerint fontos az egészségkockázatok, például a helytelen étrend, a dohányzás, a magas vérnyomás és a fizikai inaktivitás hatásainak csökkentése a lakosság körében.