BUX
37994

Draskovics: nem lesz hamari az áfa-csökkentés

Legalább 5 százalékponttal kell csökkenteni a 25 százalékos áfa-kulcsot, az ötszázalékos gyógyszeráfa marad - derült ki a pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. Konkrét tervek még nincsenek a változtatás időpontját illetően.

Baka Zoltán, 2005. január 21. péntek, 13:27

Draskovics Tibor közölte: támogatja a kétkulcsos szja-rendszert. A vállalkozók preferenciáival szemben azonban várhatóan előbb az áfa-rendszert, majd az szja-t dolgoznák át, s csak legvégül kerülne sor az iparűzési adó jelenlegi rendszerének megváltoztatására. Draskovics Tibor támogatja a legfelső áfa-kulcs legalább öt százalékpontos csökkentését, míg a 15 százalékos kulcsot felfelé srófolnák. Az alsó, öt százalékos gyógyszeráfa a jelenlegi formájában megmaradna.

Az szja-val kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta: cél az élőmunka-terheknél, hogy minél több jövedelmet vonjanak be az adózás alá, minél többen adózzanak, minél szélesebb adóalapra vetüljön és minél egyszerűbb legyen az adózás, s ezáltal minél kevesebb tényleges adót fizessenek az állampolgárok.

Az iparűzési adó módosításánál az egyik lehetőség, hogy három lépcsőben leviszik fél százalékra a jelenleg két százalékos kulcsot, s gondolkodnak azon is, hogyan lehetne az adó egy részét nyereségalapúvá tenni. Bár vannak bizonyos irányok, a jelenlegiek még messze nem kikristályosodott tervek - fogalmazott Draskovics. A tervek kidolgozásában jelenleg kamarák, gazdaságkutatók és adótanácsadók segítik a kormány munkáját. Az első törvényjavaslat márciusban születhet, ám ez még nem tartalmaz javaslatokat az adónemek változtatásaival kapcsolatban, mindössze a befektetési ösztönzés adminisztrációs hátteréhez nyúlnak hozzá.