Draskovics: rossz lakáspolitika, szocializmus és a szükséges megszorítások

Nálunk a legklasszikusabb szocializmus él tovább; az egészségügy, a közoktatás, de még a felsőoktatás is a szocializmus klasszikus jegyeit viseli magán - mondta Draskovics Tibor Veszprémben, az egyetemen rendezett gazdasági fórumon.
NAPI Online, 2005. május 19. csütörtök, 10:38
Fotó:

A hirado.hu beszámolója szerint a volt pénzügyminiszter úgy véli, nagyon kevés olyat tettek, ami tartósan mérsékelné az államháztartás kiadási szükségleteit, ellenben fenntartották a szocializmust az egészségügyben, az oktatási, valamint az önkormányzati és közigazgatási rendszerben. A Magyar Villamos Művek jelenlegi elnöke úgy véli: teljesen mindegy, hogy ki lesz kormányon 2006 tavaszától, ugyanazon problémákkal kell szembenéznie, azaz meg kell oldania az egészségügy és az oktatás gondjait, s véghezvinni az önkormányzati, közigazgatási reformot. Draskovics szerint ha a kormány nem tudja az államháztartást tartósan rendbe tenni, csak a feszültségeket tartósítja.

Draskovics Tibor a gazdaságban elkövetett hibákról szólva a fő bűnök közé sorolta a béreknek a teljesítményektől, a realitásoktól elrugaszkodó emelését, a rossz árfolyam- és lakáspolitikát, valamint a közszféra, az államháztartás változatlanul hagyását. A volt pénzügyminiszter két mítoszt is említett: az egyik, hogy az állam mindenkiről egyformán gondoskodik, a másik pedig az erős forintba vetett hit - a társadalommal sikerült megetetni, hogy az a jó, ha a forint erős. Draskovics Tibor szerint ezekben a 2002 előtti és utáni kormányok egyaránt felelősek.

2007-től teljes mértékben hozzájuthatunk ugyan az uniós támogatásokhoz - jelentette ki Draskovics. Ez 3-4-szer annyi lesz, mint a mostani, ám az igénybe vételhez 3-4-szer nagyobb társfinanszírozás is szükséges. Nem elég tehát a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalékra történő csökkentése, hanem a deficit lefaragásához szükségesnél nagyobb kiadásmérséklésre van szükség, a társfinanszírozás összegének előteremtése érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK