Draskovics szerint javul a vállalkozások helyzete, Parragh szerint nem

Az MKIK elnöke szerint jövőre nőnek a vállalkozások terhei, míg a pénzügyminiszter a cégeknek kedvező változásokról beszélt.
Molnár Csaba, 2004. október 28. csütörtök, 14:51
Fotó:

A vállalkozások terhei jövőre 123-146 milliárd forinttal nőnek, a könnyítések pedig 36-40 milliárdot tesznek ki - jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke egy mai rendezvényen.

Az eseményen részt vett Draskovics Tibor pénzügyminiszter is aki elmondta: jövőre fél százalékkal csökken az elvonás és körülbelül 2 százalékponttal csökken az újraelosztás mértéke és mérséklődik az államadósság is. (Ez utóbbival kapcsolatban az Európai Központi Bank múlt héten napvilágot látott jelentése épp ellentétes megállapításra jutott, a prognózis szerint a GDP-arányos államadósság 59,1 százalékról 59,9-re nő - a szerk.)

Draskovics hozzátette, az infláció 2005-re várhatóan 4,5 százalékra mérséklődik, s ha emellett az államháztartás pozíciói is javulnak, csökkennek a kamatok, így egyrészt a vállalkozások könnyebben jutnak majd forráshoz, másrészt egy lépéssel közelebb lesz a magyar gazdaásg az euró bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtéséhez. A pénzügyminiszter egyébként megerősítette, hogy az ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozás céldátuma 2008, az euró-bevezetésé pedig 2010. A vállalkozásoknak kedvez továbbá, hogy az szja-tábla alakítása révén a reálbér-növekedés fenntartásához jövőre 2 százalékponttal kisebb bruttó nominális béremelésre lesz szükség. Draskovics elmondta továbbá, hogy a kormány megállította a bérek termelékenységtől elszakadó emelkedését, jövőre pedig a 3,5 százalék körüli termelékenység-javulással párhuzamos bruttó béremelésre van kilátás.

HOZZÁSZÓLÁSOK