Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten komoly beruházásra készülnek: olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól. A Népszava szerint a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán megjelent tervek alapján a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése, ami akár 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fa kivágásával is járhat. A védelmi rendszer akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában, valamint árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet.

Már sok terv volt a Hajógyári-sziget hasznosítására: terveztek ide kaszinót, lakóparkot is, de ezekből semmi nem valósult meg, csak a Sziget Fesztivál maradt a helyen. A kormány azonban most hasznosítaná a szigetet: három éve határoztak a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásáról a sziget déli részének Pest felőli szarván. A beruházás előkészítésére 628 millió forintot biztosítottak, a feladatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság kapta, amely a nyíregyházi Viziterv Environ Kft-t bízta meg a tervezéssel. Az engedélyek beszerzésére szeptember 30-ig kaptak határidőt, augusztusban viszont tartanak még egy közmeghallgatást az ügyben a Békásmegyeri Közösségi Házban.

Az árvízvédelmi létesítményre öt lehetséges megvalósítási változat készült, ebből az első négy javaslat hibridjéből kialakult ötödik lehet a legjobb. A differenciált árvízvédelmi megoldás szerint a sziget északi részén földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. A déli területen, az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül parapetfalas védművet, mobilgátat húznának fel. Az északi és a déli terület közé szintén kerülne egy földgát. A sportakadémia és környezetének területét pedig teljes egészében feltöltenék földdel a mértékadó árvízszintig.

A dokumentáció szerint a tulajdoni kérdéseket adás-vétellel, kisajátítással és tulajdonosi hozzájárulással rendeznék - javarészt önkormányzati és állami ingatlanok vannak a területen. Az önkormányzatok "előreláthatólag térítésmentesen" engedik majd át a gáthoz szükséges területeket, amelyek vagyonkezelői joga a tervek szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz kerül. A gát építése az előzetes becslések szerint 12,2-17,65 milliárd forintba kerülhet.