Drasztikus lépést jelentett be Matolcsy

A vállalkozásokat terhelő "drámai bürokratikus terheket drasztikusan csökkenti a kormány a Széll Kálmán terv keretein belül" - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Emellett a kormány úgy döntött, hogy a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozói adó, illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba befizetett összeget.
Szabó Zsuzsanna, MTI-Eco, 2011. április 20. szerda, 16:10
Fotó: Napi.hu

A bürokrácia és adminisztrációs tehercsökkentését a kormány két részletben hajtja végre, június 30-ig egy 100 milliárd forintos, augusztus 30-ig pedig egy további 400 milliárd forint mértékű csökkentési jogyszabályi programot dolgoz ki a kormány, azaz összesen 500 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozásokra nehezedő terheket a 2012. január 1-től érvénybe lépő intézkedésekkel.

A terv elkészítésében Matolcsy szerint 19 szervezet - köztük civilek és kereskedelmi kamarák - volt a kormány segítségére, azaz az ő javaslataik alapján készítik el a jogi hátteret.

Ma Magyaorországon az EU átlagához képest 3-szoros ez a terhelés, ami összesen 3000 milliárd forintos terhet jelent a magyar vállalatok számára. Ebből mintegy 2000 milliárdos terhet nevezett fölöslegesnek a nemzetgazdasági miniszter, aminek most a negyedét faragja le  a kormány. A részleteket csörtökre ígérte a miniszter.

A program legfontosabb ismérve a stabilitás Matolcsy szerint, azaz amiről most dönt a kormány, azt a későbbiekben "semmiféleképpen nem lehet majd visszavonni". A kormány kiszámíthatóvá és stabillá teszi az érintett területeken a bürokratikus és adminisztrációs terheket - tette hozzá Matolcsy.

A most bejelentett 500 milli'rd forintos intézkedésektől Matolcsy szavai szerint 1,2-1,3 százalékos többlet gazdasági növekedést remél a kormány a ciklus végéig az "eddigi programjaikban számolt értékekhez" képest, illetve 100-150 ezer új munkahely létrejöttét, úgy, hogy leveszi az adminisztrációs terheket a kormány a vállalkozások válláról.

Az intézkedéscsomag főbb elemei:

- Az adófizetések módjának egyszerűsítése, amelytől 15 milliárd forintos megtakarítást remél a kormány. A minszter példaként az adó folyószámlák számát 50 százalékkal csökkentését, az átutalások egyszerűsítését, és az adóbevallások gyakoriságának csökkentését említette.

- Megszüntetnék a könyvvizsgálói kötelezettséget 200 millió forintig, ettől 5,6 milliárd forintos megtakarítás várható.

- Ritkítják az adatszolgáltatási kötelezettségeket, amely 32 milliárdos megtakarítást eredményezhet.

- A tervek között szerepel még a hatósági adatbázisok összehasonlítása és összevetése. Ennek keretében a hatósági birságolás egy követhető, betatható és "nem bosszantó" gyakorlatát fogja a kormány bevezetni - fogalmazott Matolcsy. Mint mondta, itt is kétszer-háromszor annyira bosszantó a magyar hatósági beavatkozások jellege, mint az EU-átlag. Ez 7 milliárd forintos megtarítást jelent majd.

- Csökkentik a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségeket is, amitől 46 milliárd forintos megtakarítás remél a kabinet. Az ilyen jellegű munkák ma 200 órás adminisztrációs terhet jelentenek a vállalkozások számára, ami Európa más országához képest 2-3, esetleg 4-szeres terhet jelent.

Kedvezmény jár az adósságcsökkentésért

A kormány úgy döntött, hogy a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó (szja), az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba befizetett összeget.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán a kormányülés után elmondta: a kabinet így kívánja segíteni azokat, akik részt vállalnak az államadósság csökkentésében.

A kedvezményt - ha az meghaladja az egy év alatt érvényesíthető mértéket - négy éven keresztül lehet leírni az adóalapból - hangsúlyozta.

Emellett - folytatta - az szja egy százaléka is felajánlható lesz a Rédly Elemér győri plébános kezdeményezésére létrejött alap számára.

A szóvivő hozzátette, hogy a társasági adó esetében elismert költségnek számít majd az alapba történő befizetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vackorka, 2011.04.24 10:18

Én ezt az egész államadósság visszafizetés szöveget nem értem. az hogy 2014re 80% helyett csak 70 % lesz az államadósság az miért lesz jó nekünk ? közben meg éheznek a magyarok. tehát nem értem mi történik majd akkor ha csak 70 % lesz az államadósság ? attól majd lesz értéke a munkának ? tisztességes munkából meg lehet majd élni az országban vagy mi ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szandokan, 2011.04.22 21:45

@Jhony: Félreérted..
Nem az adód csökken a befizetett összeggel, hanem az adóalapod ! Nagy különbség !
Tehát ha befizetsz ebbe az alapba 1000 Ft-ot, akkor csak 160 Ft-tal csökken a befizetendő adód, tehát összességében 840 Ft-ot a saját megmaradt jövedelmedből fizeted.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kani, 2011.04.22 18:11

lévai barom - lukszus, bravó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras11, 2011.04.22 14:42

@Jhony: Az államadósság visszafizetésének gondolatával egyetértek. A visszafizetők körét is jó lenne meghatározni: például a volt kormány tagjai és a hatalom más haszonélvezői,továbbá azok akik az országot a jelenlegi helyzetbe taszították. Gondolok itt Hunvald, Hagyó, Zuschlag és más urakra pártállástól függetlenül. A sort lehet folytatni. No szóval ők nyúljanak nagyon mélyre a zsebükbe, van ott pénz rendesen. Engem meg hagyjanak békén, fizetem az adót meg járulékokat bőven.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.04.21 15:58

""A kormány úgy döntött, hogy a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó (szja), az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba befizetett összeget.""

Ez egy érdekes dolog:
1. egyrészt csak átnevezik a dolgot mert amit eddig adóként fizettél ugyanúgy használhatták fel államadósság csökkentésére mint ezt a cifrán megfogalmazott és díszdobozba tett szardarabot(Összefogás az államadósság ellen alap) olyan mint a kállai kettős két lépés jobbra kettő balra és helybenvagyunk!

"A kedvezményt - ha az meghaladja az egy év alatt érvényesíthető mértéket - négy éven keresztül lehet leírni az adóalapból - hangsúlyozta."
2. Másrészt ez most hogy van ???
Van két persely az egyik az adó(1.persely) a másik Összefogás az államadósság ellen alap(2.persely). Bedobod a pénzt a 2. perselybe és 4 év múlva visszaveheted az 1. perselyből??
Beszarás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html