Drasztikus tojásdrágulás jöhet (MA)

Jövő ilyenkor már negyedével kevesebb tyúk termel tojást Magyarországon a mostanihoz képest, ha az Európai Unió nem hoz átmeneti szabályokat a tyúktartás 2012. január 1-jén hatályba lépő állatjóléti feltételeivel kapcsolatban - állítja a Magyar Agrárkamara (MA).
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 20:29
Fotó:

A kamara az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztet: az agrárminiszterek legutóbbi, hétfői ülésén sem sikerült megállapodni a tyúktartás szabályaival kapcsolatban. 2012 januárjától ugyanis csak olyan ketrecekben lehet majd tyúkot tartani, amely megfelel a brüsszeli állatjóléti előírásoknak, és - bár Brüsszelben dolgoznak már a megoldáson - egyelőre nincs döntés arról, hogy a határidőt kitolják.

Az EU-ban 353 millió, étkezési tojást termelő tyúk van, és az európai tojás nagykereskedelmi szervezet (EUWEP) előrejelzése szerint legalább 100 millió tyúkot fognak a jogszabálynak nem megfelelő ketrecben tartani. Van azonban az EU-ban még mintegy 147 millió nyilvántartott egyéb tyúk is, amelyek egy része keltetőtojást termel, másik része ház körüli, regisztrációra nem kötelezett, ezekre nem vonatkoznak a szabályok.

A kamara szerint amennyiben a tagországokban hatályba lép a szabályozás, az EU-ban körülbelül 29 százalékos étkezésitojás-hiány keletkezik, mert az unió belső piacán a szabálytalanul tartott tyúkok tojásait nem lehet majd értékesíteni. A hiányt nem lehetne pótolni EU-n kívüli országokból az egészségügyi szabályok miatt sem, a hiány pedig azonnali jelentős áremelkedést okoz. Ez visszaveti a tojásfogyasztást, és a fogyasztókat az olcsóbb, alternatív fehérjeforrások felé orientálja. Középtávon is várható, hogy az uniós tojástermelést az EU-s jóléti szabályozásnál jóval enyhébb szabályozás mellett termelt importtojás fogja kiváltani - véli az agrárkamara.

A köztestület szerint azok az országok, illetve termelők, akik végrehajtották az igen költséges ketreccseréket, illetve azokban már termelnek, jogosan háborognak azon, hogy a változás miatt jogtalan versenyhátrányba kerültek. Az új tartási feltételek ugyanis jócskán drágítják a tojástermelést, mintegy garantálva a versenyképtelenséget. Emiatt egyre élesebben vetődik fel, hogy sem az unión belül, sem kívülről származó, az új tartási feltételeknek meg nem felelő tyúkállományoktól származó tojást ne lehessen forgalomba hozni.

Magyarországon jelenleg mintegy 4 millió, piacra termelő, intenzív technológiával tartott tojótyúk van. Az erősebb, tőkével rendelkező cégek már alkalmazkodtak az uniós követelményekhez, a szakmai vélemények szerint azonban az év végéig az állomány negyede esetében a tulajdonosok képtelenek lesznek az új állatjóléti intézkedéseknek megfelelő ketreceket beszerezni. Vagyis úgy becsülhető, hogy 2012. január 1-jén csaknem egymillió tyúk termelése lehetetlenül el, s az általuk termelt tojás piacképtelen, eladhatatlan lesz az EU-belül a mostani szabályok és elképzelések szerint - hívja fel a figyelmet az agrárkamara.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.02.26 12:35

Mifelenk mindenki azert nyafog, mert nem birja az arversenyt.. Ez az orszag meg mindig csak tanulja a szabadpiaci versenyt.. (igy lenyegeben ugyanarrol beszeltunk)

Az EU-n KIVUL termelt tojas importjanak a tilalmarol van szo.
Ennek sem lenne erdemi hatasa, mert a "belfoldi", de draga tojas eladhatatlan lenne, tehat tojast sem ennenk, es a tojastermelok is nyakig allnanak az el nem adott tojasaikban, igy mindenki vesztene.
(1-es szabaly: mindennek annyi az ara, amennyit adnak erte.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.26 11:00

Elöző "életemben" élelmiszer importos voltam, a tojás lényege hogy oriási mennyiségben iparszerüen állitják elő néhányan vagyis a "kicsik " nem bírják az árversenyt és ezért aztán nyafognak az eunak és igyekeznek "árat emeltetni" a piacon "állatvédelmi" szempontokra hivatkozva, nos ebbe a háborúba csöppentünk bele, persze a végeredmény az áremelkedés és a kibocsájtott mennyiség csökkenése...az importot meg nem lehet megtiltani révén eu tagok vagyok (csak állatorvosi okok - dioxin. fertőzések stb... miatt ).
azaz ki köll menni a piacra oszt megvenni a mari néne jelöletlen tojását (mert az háztáji - nincs jelölőgépe ugyanis -) a szalmonella kockázatot meg be köll vállalni a vidék felvirágoztatásáért cserébe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.02.26 08:15

Rapintottal -reszben -a lenyegre, azonban a nyilatkozat hattereben lehet mas ok is.

Olyan 6..8 eve, egy ehhez hasonlo nyilatkozat (xx Ft-nak kellene lenni a tojasnak ahhoz, hogy nyereseges legyen a termeles) okan, a magyarorszagi Tojas Termektanacs het tagjat, sullyos szazezrekre, illetve milliokra buntette meg a GHV, mivel ez a nyilatkozat befolyasol(hat)ta a tojas fogyasztoi arszabasat, igy aregyeztetesnek, tehat kartellezesnek minosult.
A buntetes kiszabasa utan, hosszu idore elcsendeslt az addig nagyhangu Tojas TermekTanacs...

Drasztikus tojasdragulas... Legyen, de ekkor nem veszunk majd magyar (vagy EU-s) tojas-t.. vagy semmilyet, ha az import behozatalt megtiltjak. (Ezt azert ketlem.)
Raadasul a tojas sok kesztermek (sutemenyek, tesztak, felkesz fagyasztott etelek, stb) alapanyaga, igy -meg tovabbi- altalanos elelmiszer dragulast is kivalthat(na) a tojas aranak drasztikus emelese.
Ez EU-nak nagyon nem kellene mar... foleg Magyarorszagnak nem, mert mar -kozeptavon is- bukasra all a kormanyunk koltsegvetesi "kockajateka".

Lehet, hogy emelni kell(ene) az "EU komfort" tojas arat a nyereseges uzemhez, azonban, ha a celfogyasztonak nem lesz penze megvenni ezt a dragabb tojast, akkor a tortenetnek itt vege is lesz, mert a (nagyon) draga tojast nem fogjak tudni a termelok eladni.
Az lesz, mint a gorogdinnyevel? A termelok inkabb hagytak a foldeken szetrohadni a dinnyet, mivel felszedes koltsege sem jot volna be. (Tenyleg, miert is nem kezdtek bele dinnyetermelok "szedd magad" akciokba??? )

A tojasketrecekkel kapcsolatban a forgalombol kitiltas nem megoldas, sot butasag. A csomagolason legyen feltuntetve az, hogy a tojas "EU komfort"-e, vagy sem. A fogyaszto majd dont.
A valamikori "zoldsegszabaly" (cm-re szabalyzott repa, uborka, stb. meretek.) is nevetseges volt, mert nagy mennyisegu, kivalo minosegu elelmiszernovenyt nem lehetett "EU komfort" cimke alatt arulni csak azert, mert kicsivel hosszabbra, vagy gorbebbre nott, mint szabad lett volna neki.

Az EU, kovetkezo ilyen "eszemenese" a biouzemanyag, illetve a biomassza eromu eroltetese lehet.
Jomagam elkotelezett kornyezetudatossaggal elem a napjaim (szelektiv gyujtes, nem szemetelek, csak annyira tuzelek, amennyire kell, napkollektor a teton, stb.) azonban van egy hatar, amit mar nem kellene ebben a kerdesben atlepni. Ez a hatar EU-ban, a biouzemanyag, illetve a bioeromu szeleskoru elterjedese lenne.
Nagyom komoly kockazata van annak, ha szeleskoruen elterjednek ezek az alternativ energiaforrasok, ugyanis a novenytermesztok -mivel stabilabb a felvevo piac- gyakorlatilag csak ide fognak termelni haszonnovenyeket, ami az EU-n beluli elemiszertermeles es az allattartas (vegso) valsagat jelentene. (Angela Merkel, erre mar vagy tiz evvel ezelott figyelmeztetett!)
Magyarul: nem lenne eleg elelmiszer EU-ban, mivel a megtermelt novenyek tobbsegebol uzemanyag, illetve aram "gyartodna". A meg meglevo elelmiszernoveny termeloi arai is az egekbe szoknenek, igy egyszeruen muszaj lenne kulso importforras utan nezni. Ami egyben azt jelentene, hogy Mrd EUR szam vandorolna EU-bol kifele a penz, amely eshetosegre aztan vegkep semmi szuksege az EU-nak...
Remelem, erre gondolnak az illetekesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.25 21:11

Évtizedekig tej meg vajhegyek voltak ez Eu.-ban, hála a bürokratáknak, most pedig éhezni fogunk hála ugyanazoknak. Én mindenesetre hungarikumnak minősítettem az anyós csirkéit ziher ist ziher... nehogy elkobozza a hatóság....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html