BUX

Drog, ügynöktörvény és drágább diákigazolvány

A kormány ülését követő sajtótájékoztatón az ügynöktörvényről, a drogpolitikáról, a hajléktalanok ügyéről és a roma lakosság helyzetének javítását célzó nemzetközi programról is szó esett. A diákigazolvány drágul, de hosszabb ideig érvényes lesz.

Szabó Zsuzsanna, 2005. január 26. szerda, 18:08

A kormány és az MSZP teljes összhangban döntött az ügynöktörvény módosításáról, melynek célja egyrészt a múlt teljes megismerése, akár az alkotmány módosítása árán is, iletve az, hogy a feltárás és nyilvánosságra hozatal ne politikai kiszivárogtatás formájában történjen meg. A módosító javaslat már a hónap végére elkészülhet s lehetséges, hogy a tavaszi ülésszakot ennek tárgyalásával kezdi parlament - derül ki a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

Göncz Kinga, esélyegyenlőségi miniszter beszámolt arról, hogy intenzív tárcaközi egyeztetések folynak arról, hogy milyen alapelvek mentén akarnak továbblépni a drogpolitika terén. Legfontosabb cél, hogy a gyerekeket megvédjük a drogoktól - hangsúlyozta a miniszter és hozzátette: figyelni kell arra is, hogy az egy vétség miatt ne kerüljenek börtönbe a fogyasztók. Ezért fontosnak tartják, hogy meg lehessen különböztetni a tényleges terjesztőktől a csekély mennyiséget fogyasztókat. Göncz Kinga kijelentette: sem további liberalizálást, sem szigorítást nem terveznek, el akarják viszont különíteni "a bűnös felnőtteket, a felelőtlen nagykorúakat, és vétkes kiskorúakat". A pozitív tapasztalatok miatt továbbra is fenn akarják tartani az elterelés intézményét, ennek köszönhető ugyanis, hogy a drogfogyasztás terjedése jelentősen visszaesett - fogalmazott a miniszter. Göncz a hajléktalankérdés kapcsán közölte: az ország valamennyi régiójában működik diszpécserszolgálat, ahol be lehet jelenteni a bajba került otthontalanokkal történ eseteket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy hamarosan meghirdetik a roma lakosság helyzetét javító nemzetközi programot, amelynek titkársága hazánkban lesz. A programot a kezdeményező Világbank és a Nyílt Társadalmi Intézet mellett azok az államok, többek között Bulgária, Horvátország és Magyarország - finanszírozzák, amelyekben jelentős a roma lakosság aránya.

A kormány döntése szerint a jövőben módosulnak a diákigazolványokra vonatkozó szabályok. Ennek értelmében egyszerűbb lesz az igénylés, csökkenni fog a visszaélések száma. Az érvényességi idő 6-ról 8 évre nő, az igénylési díj pedig a felsőoktatás esetében 1500-ról 1600 forintra, az ennél alacsonyabb szinteken pedig 50 forinttal 550 forintra nő.