A Napi Gazdaság keddi számából

 

Foglaltsági adatokban minden elképzelést felülmúló 85−90 százalékos töltöttséggel üzemel májusban a Hold utcai Hotel Presidence. A dinamikus növekedést csak a tervezettnél alacsonyabb szobaárak mellett tudja teljesíteni a szálloda, ezért a beruházás megtérülése kissé hosszabb lesz az eredetileg tervezettnél − tudtuk meg Kui Médeától, az ötcsillagos business és VIP-szálloda marketingvezetőjétől.

Az induló árakhoz némileg emelni is tudott a négycsillagos Regency Suites, ahol májusra 94 százalékos foglaltságról számoltak be. Páldi Y. György, a szálloda igazgatója ennek ellenére gyilkos árversenyről beszél, amelyet szerinte a velük együtt nyitó belvárosi házak generálnak. Van olyan négycsillagos, 150 szobás belvárosi szálló, amely 50 eurós árat hirdet, amivel alaposan leveri a szobaárakat − érvel Páldi, aki az indulás után kissé háttérbe szorítaná az online szállásfoglaló oldalakat a szobák töltésében − bár a Regency szobáinak 50 százalékát még a booking.com-on és vetélytársain keresztül értékesítik. Az igazgató szerint a magyar turisztikai vezetők kissé elfelejtették az Egyesült Államokat − a Magyar Turizmus Zrt.-nek több mint negyed éve nincs képviselője az USA-ban −, Páldi most saját kapcsolatain keresztül igyekszik értékesítő partnert találni szállodájának a tengerentúlon.

Az internetes foglalások után egyre inkább a touroperátorok és a konferenciaszervezők kedvence lett a Dohány utcai Continental Hotel Zara. Mazen al-Ramahinak, a szálloda tulajdonosának tájékoztatása szerint az április eleji 75 százalék után májusra 85, júniusra már most 80 százalék feletti foglaltsággal bírnak, ám a szobákat nagyjából 10 százalékkal olcsóbb díjon képesek csak értékesíteni. Ilyenkor jön jól, hogy a szálloda bevételeinek több mint harmada már nem közvetlenül a szobaértékesítésből, hanem a kapcsolt szolgáltatásokból jön össze.

Nánai Balázs, a márciusban megnyílt Fraser Residence Budapest apartmanhotel kereskedelmi és értékesítési igazgatója szerint a húsvét telt házat hozott, májusra pedig átlagosan 85 százalékos telítettséget könyvelhetnek el. Ez egyrészt köszönhető a budapesti hoteleknél kiemelkedően magas, 30 százalékos belföldi vendégaránynak, a fővárosban rendezendő konferenciák vendégeinek és a nyugatról elsősorban fapados járatokkal érkező city hoppereknek (gyorsan döntő, jómódú nyugati utazók). A szakember a nyárra is hasonló foglaltságot vár, miközben az előrejelzések szerint a szálloda adottságait kihasználva a hosszabb távú tartózkodásra is egyre nagyobb igény mutatkozik.

Az áprilisban nyílt ráckevei Hotel Termál Kristály igazgatója, Karcagi Etelka jó jelnek érzi, hogy a nyitást követő első nagyobb ünnepen, húsvétkor telt házzal üzemeltek és már a pünkösdi ünnepek iránt is érezhető az érdeklődés. Az igazgató szerint ugyanakkor amiatt, hogy a főváros közeli szálloda vendégkörének zömét a magyarok alkotják, sokan szinte az utolsó pillanatban foglalnak szobát. Karcagi szerint a nyári telítettségről ezért még korai beszélni, már csak azért is, mert jelenleg tárgyalnak a konferenciák szervezőivel és a külföldi marketingmunka gyümölcse is hosszabb idő alatt érik be.

A régi, nagy hagyományú szállodák is óvatosan bizakodóak. A 15 éves hévízi Lotus Therme Spa vezérigazgatója, Pusztai Erzsébet elmondta: húsvét után - a veteránautó-kiállítás okán - az első májusi hétvégén, ezen a héten pedig egy nagy orvosi konferenciának köszönhetően telt házzal üzemelnek. Május második fele csendesebbnek ígérkezik, ám az még változtathat a trenden, hogy látszik: egyre inkább rövidülnek a foglalási időszakok. A nyári előrejelzések is megfelelőek a házban, ahová a sármelléki repülőtér jóvoltából a korábbiakhoz hasonló számban várnak német vendégeket, miközben a város új, közvetlen németországi buszos összeköttetése újabb közönséget is vonzhat.