2025-től vezethetik be a dugódíjat Budapesten

A múlt hétvégén a fővárosi önkormányzat nyilvánosságra hozta a 2030-ig szóló Budapesti Mobilitási Tervet, amelyet jelenleg is lehet véleményezni - írja az Index.
Szász Péter, 2019. április 15. hétfő, 17:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A tervben az eddig forró kásaként kerülgetett dugódíj is szerepel mint 2021 és 2025 között 3,3 milliárd forintból megvalósítandó projekt, méghozzá alacsony, közepes és teljes forráskeret esetére egyaránt javasolt beruházásként.

A dugódíjra 2015-ben már pontos fővárosi elképzelések voltak: Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kétlépcsős javaslatot tettek a kerületek a fővárosnak a bevezetésére. Első lépcsőben lenne egy Budapest-matrica, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedne (a megyei matricához hasonlóan). Ennek ára 5000 forint lenne évente - írja a portál.

Második lépcsőben lehet egy szűkebben vett 2. belvárosi zóna, külön díjjal. Ennek határát nem tudni, de Tarlós szerint inkább a városmagot védené. A díj összegét még nem határozták meg. A dugódíj bevezetése miatt sokáig azért volt elkötelezett a főváros, mert a 4-es metró megépítésének EU felé vállalt feltétele volt. A főváros azonban örömmel vette, amikor a parlament jogszabályt fogadott el arról, hogy a dugódíjat nem lehet bevezetni. Azóta a dugódíj lekerült a napirendről.

A tervet 2019. április 11. és május 11. között a itt lehet megtekinteni. Az észrevételeket a consul@bkk.hu e-mail címre várják.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK