Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cikk szerint az ügyben eljáró Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ műtárgyfelügyeleti irodája a trilógia másik tagjáról is határozott, a Golgota - november 20-i - védetté nyilvánítása után pár nappal a Krisztus Pilátus előtt című kép is felkerült a védett alkotások listájára. Ez a többi között azt jelenti, hogy a festményeket csak külön engedéllyel lehet az országból kivinni, de még a debreceni Déri Múzeumból is más helyre szállítani.

A Golgota védetté nyilvánításáról azt követően döntött az örökségvédelmi központ, hogy megfeneklettek a tárgyalások a festmény megvásárlásáról. Pákh Imre korábban az RTL Híradónak nyilatkozva bunkósbot politikának nevezte a magyarországi eljárását; így majdhogynem lopott képnek tekinti a Golgotát. Arról is beszélt, hogy valószínűleg pert indít a magyar állam ellen.

Pákh Imre most a Magyar Időknek nyilatkozva jogellenesnek és indokolatlannak nevezte az eljárást és elmondta, hogy december végén, január elején várható döntés az ügyben. "Ha mégis marad a védettség, és erre nagy az esély, ügyvédeim tovább keresik a lehetőségeket" - fogalmazott a műgyűjtő, aki arra is kitért: addig nem szándékozik eltávolíttatni a leplet a Déri Múzeumban kiállított alkotásról, amíg a kormány meg nem veszi vagy ki nem kerül a védett alkotások köréből.

Az MNB vásárolná meg a Golgotát is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt közölte: továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros - azaz több mint 1,6 milliárd forintos - vételárat határozzák meg a Golgotáért.

Pákh Imre a Krisztus-trilógia egyetlen nem magyar állami tulajdonban lévő darabjáért 9 millió dollárt (mintegy 2,5 milliárd forintot) kért az MNB-től. "Mikor a 9 millió dollárról tárgyaltam az MNB-vel, később írásban is rögzített ajánlatot tettem arra, hogy ezért a vételárért cserébe az egész, 52 képből álló Munkácsy-gyűjteményemet 12 éves letétbe adtam volna a magyar államnak. Ez az ár továbbá tartalmazta az elővételi jogot is az egész gyűjteményre" - nyilatkozta júniusban Pákh.

Mint ismert, az MNB az Értéktár programja keretében vásárolná meg a Golgotát, ahogy a több, más műalkotást is. A jegybank a program elindításakor rögzítette, hogy társadalmi felelősségvállalásával összhangban elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így a Munkácsy-trilógia egyben tartása az MNB részéről nem tekinthető "egyszerű üzleti kérdésnek".

A Munkácsy-trilógia egy másik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című képet az MNB már korábban megvásárolta 5,7 millió dollárért a tulajdonos kanadai Hamilton Galériától.

Történelmi léptékű gyűjteménygyarapítást hajtott végre az MNB 2014 óta az Értéktár programmal, az így megvásárolt műtárgyak közgyűjteményekbe kerülnek, a nagyközönség és a szakemberek számára is látogathatóvá, elérhetővé válnak - mondta idén nyáron Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke, a program vezetője. A műkincsvásárlásokra 30 milliárdot költenek.