Fejlesztésekbe fognak a budapesti Duna-parton - döntött a közgyűlés

Az V., a IX. és a XXI. kerületi Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadott el a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 20 igen szavazattal, 1 ellenében, 4 tartózkodás mellett támogatták a szabályzatokat - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. november 14. szerda, 14:34
Fotó: Shutterstock

Az elfogadott előterjesztés szerint a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepcióban megfogalmazott feladatok megvalósításában a Duna-parti építési szabályzat V., IX. és XXI. kerületre vonatkozó üteme előrelépést jelent a Duna-menti területek funkcióbővítése és barnamezős területek hasznosítása érdekében.

A szabályzat ennek eléréséhez támogatja a IX. kerület Ráckevei (Soroksári)-Dunától északra lévő területének funkcióváltását, a terület megújulását és a XXI. kerület északnyugati részén városi park kialakítását. További kitűzött cél a Duna természeti adottságai kihasználásának erősítése, amelyet az építési szabályzat a XXI. kerület folyóparti területein kijelölt zöldterületek és erdőterületek révén támogat.

A Duna-partok elérhetőségének, közcélú hasznosításának megteremtéséhez a terv fontos eleme a gyalogos, kerékpáros bejárhatóság biztosítása, valamint a rekreációs és sportolási lehetőségek megteremtése. Ugyancsak fontos kapcsolódás a szabályzat és a Budapest 2030 terv között a Duna-menti turisztikai és rekreációs területek fejlesztésekor a látogatott partszakaszok hosszának további növelése, a hajózás fejlesztése.

A koncepció fontosnak tartja a Duna mint vízi út jobb kihasználását és a városi hajózás fejlesztését, amelyet kikötő létesítésére alkalmas partszakaszok kijelölésével támogat a terv.

HOZZÁSZÓLÁSOK