Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson, Domboriban és Baján dőlt meg a rekord, utóbbinál a péntek reggel mért 48 centiméteres vízállás az elmúlt harminc év Baján mért legalacsonyabb augusztusi vízállásainak átlagértékénél is másfél méterrel alacsonyabb.

Péntek reggel Budapestnél 72 centiméteres vízállást mértek, ez 21 centivel több, mint a 2003-ban regisztrált legkisebb vízállás.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton a Duna meghatározó vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék - összesen mintegy 35-45 milliméter - várható, emiatt Nagybajcsnál például kétméteres vízszintemelkedés is lehet. Az emelkedés értéke azonban nem éri el az átlagos középvízszintet sem, és szerdától ismét apadás várható - olvasható a közleményben.

Az OMIT azt írta, a ráckevei-soroksári Duna-ág (RSD) vízpótlását már tizenegy telepített ideiglenes mobil szivattyú pótolja éjjel-nappal, Tassnál pedig a megfelelő vízminőség fenntartásáért telepítettek újabb ideiglenes vízpótló szivattyúkat. Ott az átemeléshez szükséges szivattyúegységek pénteken kezdenek üzemelni.

Kitértek arra is, az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és a magas vízhőmérséklet miatt - elsősorban az (RSD) középső szakaszán - oxigénhiányos állapot alakulhat ki. A romlás előrejelzésére kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetnek, amely hét jellemző helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket, a megelőzésre pedig levegőztető rendszereket telepítettek Dunaharasztiban, a tassi Rózsa-szigetnél, a Molnár-szigetnél és a szigethalmi hídnál.

A megfelelő vízminőség biztosításáért a vízpótlást és a levegőztetést továbbra is fenntartja az OMIT - tették hozzá.

A kép forrása: MTI Fotó: Kallos Bea.