Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH nyári adatai szerint 2017 augusztusában még csupán 1,1 százalékkal nőtt az étkezési tojás ára az egy évvel korábbihoz képest, ám azóta meredek volt a felívelés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) november végén már arról számolt be, hogy a dobozos (10 darabos) termék ára a tavalyi 22-23 forintról 39-40-re emelkedett, ami 73 százalékos növekedést jelent. A tálcásnál (30 darabosnál) 70 százalékos a drágulás, és a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a tendencia az év végéig kitart - írta a blog.

A drasztikus árváltozás egyik oka az év eleji madárinfluenza-járvány, amelynek hatását a későbbi fipronilos (rovarirtó szeres) tojásszennyezési ügy erősítette fel. Európa-szerte rengeteg tyúkot kellett levágni, ezért a tojástermelés jelentősen csökkent a kontinensen.

A BTT előrejelzése szerint akár 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak karácsony-szilveszter környékére. Az emelkedést az sem különösebben lassítja, hogy az étkezési tojás áfája az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

Eközben a világ legfejlettebb részein egyéb okok is drágítják a tojást. A Walmart, a McDonald's és a Dunkin' Donuts után legutóbb a Nestlé jelentette be, hogy néhány éven belül csupán szabadon tartott tyúkok "produktumait" használja fel a termékeiben. A vállalás betartása, ellenőrzése ugyanakkor nem könnyű, hiszen az Egyesült Államokban például nem létezik szabályozó szervezet ezzel kapcsolatban, vagyis bárki azt ír a tojástartó dobozokra, amit csak akar - olvasható a Szántóvető blogon.

A másik divatos irányzat a károsanyag-kibocsátás mentes tojások árusítása. A kacifántos megfogalmazás arra vonatkozik, hogy ezek előállítása során egyetlen gramm szén-dioxid sem kerül a légkörbe, legalábbis az efféle termékeket forgalmazó holland boltok állítása szerint.

Címlapkép forrása: Unsplash.com.