Duplájára nőhet a szélenergia-kapacitás

Az idén 410 megawatt összteljesítményű szélenergia-kapacitásra lehet pályázni a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslata szerint.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 08:33
Fotó:

A pályázatok kiírását a szakminisztérium rendelete tette lehetővé, amely feloldja a 2006 eleje óta hatályos 330 megawattos korlátozást, amiből eddig 175 megawatt valósult meg (az előzményekről itt olvashat). 

A MEH szerint amennyiben ennél nagyobb teljesítményű pályázat kiírására kerülne sor, a többlettartalékok lekötése, valamint a szükséges mennyiségű és minőségű tartalékok biztosításának költségei a rendszerhasználati díjak jelentős növekedését eredményeznék, ami többletteherként jelentkezne a fogyasztóknál.

A MEH jelezte, hogy miután az ország megújuló energiák felhasználásával kapcsolatos kötelezettségvállalása alapján mind az energetikai kormányzat, mind a MEH fontosnak tartja az új szélerőmű-kapacitások villamosenergia-rendszerbe illesztését, ezért az energiahivatal haladéktalanul kezdeményezi, hogy uniós források felhasználásával kezdődjön meg a Mavirban egy új szélerőműtermelés-becslő rendszer kiépítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK