A "piszkos tizenkettő" néven emlegetett gazdálkodói kör, vagyis a jó másfél évtizede az első Orbán-kormány által privatizált mintagazdaságok jelenlegi művelői olyan szerződésekkel rendelkeznek, amelyek a bérleti jogot hosszú időre, évtizedekre biztosítják, ám a bérleti díjak időszakos felülvizsgálatára lehetőséget adnak - írja  a Világgazdaság mai száma.

Az érintett agrárcégek, amelyek különböző összeolvadások és akvizíciók révén ma már nincsenek tizenketten, csak feleennyien, a bérleti jogot 2001-ben ötven évre kapták meg, vagyis az még így is csak évtizedek múlva, 2051-ben jár le. Az akkori szerződések másik nagy előnye az alacsony, piaci ár alatt meghatározott bérleti díj volt. Ezek a díjak most 24-25 ezer forint körül mozognak, míg a piaci árképzés az ország egyes részein eltérő ugyan, de jellemzően 50-60 ezer forint között található.

A bérleti díjak változása miatt joggal aggódhat a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségében lévő több cég is, így a Mezort-csoporthoz tartozó mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. A szóban forgó cégek által bérelt földeket az első körben hirdették meg árverésre, az egyébként kiváló minőségű nyugat-magyarországi területekre már november közepén indulhat a licit.

Csányi Sándor ugyanakkor efelől nyugodtan alhat: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) nem hirdette meg árverésre azokat a földeket, amelyeket az OTP elnök-vezérigazgató cégei, a Baranya megyei Bólyi Zrt. és a Somogy megyei Dalmand Zrt. használnak.