Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Teljes jövedelemadó-mentességet ígért 2022-től a 25 év alatti magyar fiataloknak Orbán Viktor miniszterelnök, eszerint a 25 év alatt munkába állóknak nem kellene megfizetniük a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), csak a társadalombiztosítási járulékokat, ami 18,5 százalék.

A KSH adatai alapján 2020. szeptember és november között a fiatal (15-24 éves) korcsoportban dolgozók száma 269,4 ezer fő volt - ez a 2019-es adatokhoz viszonyítva 14,7 százalékos csökkenést jelentett. A foglalkoztatási ráta ebben a korcsoportban 27,2 százalék volt.

A kedvezmény részletei még nem ismertek, de  az elhangzottak alapján a terv az, hogy az átlagfizetésekig adják meg a kedvezményt a fiataloknak. A KSH adatai szerint 2020. októberben az országos bruttó átlagfizetés 397,4 ezer forint volt, az ezután fizetendő 15 százalékos jövedelemadó 59 610 forint. Ennyivel maradna több pénz a 25 év alattiak zsebében 2022-től, vagyis ha a jelenleg ismert átlagfizetéssel számolunk, akkor a - családi adókedvezmény nélküli - nettó bér 323 881 forint lenne a jelenlegi 264 271 forint helyett.

Sokat számítana a mentesség a hiteligénylésnél

A magasabb nettó fizetés a hiteligénylésnél több szempontból is előnyös. Egyrészt drágább lakást lehet megvenni, hiszen magasabb havi törlesztőrészlet fér bele a jövedelembe, így pedig növelhető a felvett hitelösszeg. Másrészt adott hitelösszegnél rövidíthető a futamidő, így csökkennek a hitel költségei. Harmadrészt pedig magasabb jövedelemmel több kamatkedvezmény használható ki, ami szintén csökkentheti a visszafizetendő összeget - hívta fel a figyelmet a Bank360.hu.

A pénzügyi tanácsadó portál számításai szerint egy tízéves kamatperiódusú lakáshitelnél a nettó jövedelem 50 százaléka fordítható törlesztésre, ez a jelenlegi átlaggal számolva 132 ezer forint. Amennyiben 20 éves futamidővel számolunk, akkor a Bank360 kalkulátora szerint a maximálisan igényelhető hitelösszeg 21,9 millió forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 629 120 forint, amennyiben az elérhető legkedvezőbb ajánlatot vesszük figyelembe.

A magasabb, 323 ezer forintos nettó jövedelemből viszont akár 161 ezer forintot is lehet törlesztésre fordítani, így ugyanekkora hitelösszegnél öt évvel rövidíthető le a futamidőt, így a teljes visszafizetendő összeg mindössze 29 millió forint lenne - vagyis a magasabb jövedelem miatt akár 2,5 millió forintot is spórolhat egy fiatal a teljes visszafizetendő összegnél.

Ha nem a spórolás, hanem a hitelösszeg növelése lenne a cél, akkor a magasabb jövedelemmel a maximálisan igényelhető hitelösszeg - szintén 20 éves futamidővel számolva - 27 millió forintra nő.

Van veszélye is

Amikor a fiatal munkavállaló betölti majd a 25. életévét, a bruttó béréből elkezdik levonni a 15 százalékos szja-t, vagyis a kedvezményes időszakhoz képest csökken a nettó jövedelme.

Ez a hiteligénylés szempontjából azt jelenti, hogy a korábban vállalt törlesztőrészletet alacsonyabb jövedelemből kell kigazdálkodnia, hacsak nem emelkedik a fizetése. A jövedelem csökkenése ráadásul a kamatkedvezmények elvesztését is jelentheti, hiszen a bankok nemcsak az igénylésnél veszik figyelembe a jövedelmet a kedvezmények érvényesítéséhez, hanem a teljes futamidő alatt. Emiatt akár a havi törlesztőrészlet is megemelkedhet - hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Így jön ki a 150 milliárd forint

A kormányfő becslése szerint a fiatalok szja-nak elengedése évente körülbelül 130-150 milliárd forintjába kerül majd az államnak.

A KSH szerint 2020 első három negyedévében a 20 év alattiak bruttó átlagkeresete 233 ezer forint, a 20-29 közöttieké pedig 341 ezer forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében.

Ha például 320 ezer forintos bruttóval számoljuk a 25 év alatti foglalkoztatottak átlagkeresetét, akkor nagyságrendileg 161 milliárdos szja-bevételről beszélhetünk - mindenféle kedvezmény figyelembevétele nélkül. Viszonyításképpen: a 2021-es költségvetésben szja-bevételekből összesen 2683,5 ezer milliárd forintot vár a kormány - tehát a kormányfő bejelentése az összes szja-bevétel 6 százalékát sem éri el - számolta ki az Index.

A 20 év alattiak bruttó 233 ezer forintos átlagfizetése is azt jelenti, hogy havonta 35 ezer forint maradhatna pluszban a zsebben, míg a 20-29-es korcsoport 341 ezer forintos bruttójánál 51 ezer forintnyi szja-t lehet spórolni.

A népesség-előrejelzésből kiindulva 2022-ben 813,4 ezer fiatal esik a 18-25 éves korosztályba, ami a népesség 8,3 százaléka lesz, viszont a választókorú népesség 10,2 százaléka. Ez egy akkora bázis, amit a kormánypártoknak a jelek szerint meg akarnak célozni és aktivizálni szeretnék őket - summázott a Portfolio.hu.

A portál szerint a most bejelentett lépés egy valós problémára ad helyes választ, és az elmúlt hetek-hónapok költségvetési pénzszórásai fényében feltehetően célzottabb és hatékonyabb intézkedés, melynek erősebb tovagyűrűző hatása lesz a gazdaságban, mint a 2020 végén végrehajtott kiadásoknak.