Durva drágulás jöhet az étrend-kiegészítőknél

Egy európai uniós rendelet miatt akár 20-30 százalékkal is szűkülhet jövő évtől az étrend-kiegészítők piaca - idézte pénteki számában a Világgazdaság Bérci Istvánt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 21. péntek, 07:02
Fotó: Pixabay

A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy februárban megváltozik a speciális gyógyászati célra szánt tápszer elnevezése, attól kezdve speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerként hozható forgalomba.

Szakértők szerint a módosítás nem csak egyszerű névváltoztatást jelent majd: a termékek az eddig 5 százalékos áfa helyett a 27 százalékos áfakörbe kerülnek át - írja az MTI.

Az étrend-kiegészítők piaca dinamikusan fejlődik, 2017-ben 24 milliárd forintot költött a lakosság táplálékkiegészítőkre, a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek forgalmát 10 milliárd forintra becsülik, míg a vény nélkül kapható gyógyszerek piaca 124 milliárd forint árbevételt generált - olvasható a Világgazdaságban. Nem csak itt van gond, a magasabb légköri szén-dioxid-szint hatására csökken a fehérje- és tápanyagtartalom a rizsben.

Forrás: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK