Durva cafeteria-szabályt kaptak a köztisztviselők

Évi kétszázezer forintban maximálnák jövőre a köztisztviselők éves cafeteria-keretét, ami a minisztériumok többségénél a gyakorlatban jelentős csökkentést takar. A szakszervezet eközben a közalkalmazottakra is kiterjesztené az egységes cafeteriát.
Ádám Viktor, 2010. november 4. csütörtök, 05:30
Fotó:

Az állami bürokrácia költéseinek visszafogása is szerepel a 2011-es büdzsé tervezetének indoklásában. A dokumentum szerint "a kiadásokat 2011-ben legalább 5 százalékkal kell csökkenteni, több tízmilliárd forintos megtakarítást érve el ezzel".

E spórolást egyebek mellett azzal tervezi elérni a kormány, hogy jövőre jutalom nem tervezhető, a külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni, az éves cafeteria juttatás pedig legfeljebb 200 ezer forint/fő, azaz havi kevesebb mint 17 ezer forintos összeggel tervezhető.

Nagy az érvágás a legtöbb minisztériumban

Utóbbi a minisztériumok nagy részénél csökkenést jelent a dolgozók számára. Van, ahol a mínusz 50 százalék körüli, míg például a volt gazdasági tárca munkatársai esetében - a féken tartott fizetéseket kompenzáló - bő 800 ezer forintos keret ezzel kevesebb mint a negyedére zuhan. Azokon a helyeken tehát, ahol ennél a 200 ezer forintnál magasabb volt az éves cafeteria-keret, a vágás az általános bércsökkenés mellett további keresetvisszaesést eredményez.

Az APEH esetében viszont lehetőség nyílik némi emelésre, de könnyen lehet, hogy erre viszont nem lesz forrás. Az adóhatóság 15,6 ezer dolgozója ugyanis jelenleg a minimális 192,5 ezer forintot kapja, ami miatt korábban demonstrációt is terveztek.

Ellenzi az elvet a szakszervezet

Az egységesítés elvét elfogadjuk, a mértékét nem - kommentálta a kormányzati terveket a Napi Gazdaság Online-nak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Fehér József hozzátette: a cafeteria-rendszer bevezetésekor a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy a béren kívüli juttatás nagysága ne függjön a bértől, illetve ne legyenek különbségek az egyes intézmények között sem, azaz a közszféra minden dolgozója ugyanakkora csomagot kapjon. A Bajnai-kormány az előbbit elfogadta, az utóbbit nem, így fennmaradt az a kérdés, hogy miért lenne igazságos a Miniszterelnöki Hivatal 900 ezres kerete, összevetve például az APEH 183,5 ezer forintos cafeteriájával.

Fehér elmondta: a szakszervezet álláspontja szerint az intézmények közötti differenciának meg kell szűnnie, de e nivellálásnak nem olyan alacsony szinten kell megvalósulnia, mint amilyen az indoklásban szerepel.

Volna pénz a közalkalmazottakra is?

A szakszervezet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) hó közepi ülésére azzal a követeléssel készül, hogy valamennyi közszolgálati munkavállaló kapjon béren kívüli juttatást, e cafeteria-keret mértéke pedig egységes legyen. Fehér József a közalkalmazottak elmondta: végtelen igazságtalanság, hogy míg egy óvónőnek köpeny sem jut, másutt 200 ezer forint a cafeteria. Persze arról nincs szó, hogy azoktól kellene elvenni, akik már kapnak ilyen juttatás - húzta alá.

A cafeteria-rendszer közalkalmazottakra történő kiterjesztése Fehér szerint nem teljesen lehetetlen feladat, a szakszervezet így arra készül, hogy az OKÉT-ülésen rámutassanak majd, hogy melyik költségvetési tétel megváltoztatásával teremthető erre forrás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cinke, 2010.11.05 05:45

Én az egészségügyben dolgozom középiskolai végzettséggel(nem hálapénzes beosztásban).53 évesen egyedülállóként a nettó 70.000 ft fizetésemből kell megélnem.Miért is kéne nekem cafetéria???!!!! Ha nem szeretnék fázni és vizet, villanyt is használok akkor a bérlet megvásárlása után (mert az is kell ahhoz, hogy ezért a pénzért bejárhassak dolgozni és a munkahelyem azt sem fizeti) úgyis le kell szoknom az evésről, mert arra már nem futja.És ha ez a bér még csökkeni fog, akkor a fent említettek közül még valamiről le kell mondjak! De miről??? Váltás,másik munka ennyi idősen? - ha,ha,ha...
Átgondolta ezt valaki is odafent, hogy ilyen életek is vannak? Már ha ezt életnek lehet nevezni? Miért büntetnek? - mert közalkalmazott vagyok, vagy mert egyedül maradtam,vagy mert megöregedtem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamás 112, 2010.11.04 20:59

Miről beszélnek, 25 év közalkalmazotti munkaviszony után 4 000 ft azaz négyezer forintot kapok havonta !! Ez a pedagógus cafetéria !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

who, 2010.11.04 16:22

Igazad van, itt mindent meg lehet tenni, itt nincsenek már törvények sem. Egyedül a kis embereknek kell betartaniuk, kussolni és fizetni még többet. Majd ha kitör a nép elégedetlensége, lesz nemulass. Itt már nem lehet a nadrágszíjat tovább húzni. Nekem nincs kábeltv-m, internetem, számítógépem, mert nem telik rá. Tornázni nem tudok eljárni, mert drága, pedig fáj a hátam. Úszni sem, mert egy alakalom, ha nem éjjel megyek, akkor 900ft. :( Buliba nem járok, nem iszok, nem dohányzok, nem nyaralok és még túl rosszul sem keresek, mert nem minimálbért kapok.Miről mondjak még le? Miről kellene? És még kevesebbet is fogok januártól keresni. Szép... És akiknek van 2 gyereke, meg egy rakás hitele, azokkal mi lesz, mi van? Szörnyű. Aki el tud menni innen, tegye, menjen külföldre, jobban jár. Most már én is nézelődöm, mert itthon csak nyomorogni lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

who, 2010.11.04 16:17

Sajnos mindenki munkahelyén ez van...leépítések. És a juttatások megvonása. Nálunk is 2000 forinttal kevesebb az idén a kajajegy. De még örülök, mert van akinek a csoportja nem is tudja fizetni, nálunk is csak az kap, akinek a csoportja kifizeti. Amúgy nem jár semmi, csak az ember szája. :)
És ezt a 6000 forintot, csak itt az üzemi konyhán ehetem le.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

who, 2010.11.04 16:15

Nekem senki ne mondja, hogy aki 70 ezret vitt haza eddig, majd most jövőre 68-at, az milyen jól jár! És majd 2010-ben ugyanez az ember 58 ezret fog hazavinni az új tervezet szerint!!!! Na ki jár jól?
Sem közalkalmazott, sem köztisztviselő, legalábbis a nem vezetői szintet nézve. Erről ennyit.

Elírtam, jövőre 68-at visz haza, utána meg 58.at a mostani 70hez képest egy átlagkereső.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html