Az állami bürokrácia költéseinek visszafogása is szerepel a 2011-es büdzsé tervezetének indoklásában. A dokumentum szerint "a kiadásokat 2011-ben legalább 5 százalékkal kell csökkenteni, több tízmilliárd forintos megtakarítást érve el ezzel".

E spórolást egyebek mellett azzal tervezi elérni a kormány, hogy jövőre jutalom nem tervezhető, a külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni, az éves cafeteria juttatás pedig legfeljebb 200 ezer forint/fő, azaz havi kevesebb mint 17 ezer forintos összeggel tervezhető.

Nagy az érvágás a legtöbb minisztériumban

Utóbbi a minisztériumok nagy részénél csökkenést jelent a dolgozók számára. Van, ahol a mínusz 50 százalék körüli, míg például a volt gazdasági tárca munkatársai esetében - a féken tartott fizetéseket kompenzáló - bő 800 ezer forintos keret ezzel kevesebb mint a negyedére zuhan. Azokon a helyeken tehát, ahol ennél a 200 ezer forintnál magasabb volt az éves cafeteria-keret, a vágás az általános bércsökkenés mellett további keresetvisszaesést eredményez.

Az APEH esetében viszont lehetőség nyílik némi emelésre, de könnyen lehet, hogy erre viszont nem lesz forrás. Az adóhatóság 15,6 ezer dolgozója ugyanis jelenleg a minimális 192,5 ezer forintot kapja, ami miatt korábban demonstrációt is terveztek.

Ellenzi az elvet a szakszervezet

Az egységesítés elvét elfogadjuk, a mértékét nem - kommentálta a kormányzati terveket a Napi Gazdaság Online-nak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Fehér József hozzátette: a cafeteria-rendszer bevezetésekor a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy a béren kívüli juttatás nagysága ne függjön a bértől, illetve ne legyenek különbségek az egyes intézmények között sem, azaz a közszféra minden dolgozója ugyanakkora csomagot kapjon. A Bajnai-kormány az előbbit elfogadta, az utóbbit nem, így fennmaradt az a kérdés, hogy miért lenne igazságos a Miniszterelnöki Hivatal 900 ezres kerete, összevetve például az APEH 183,5 ezer forintos cafeteriájával.

Fehér elmondta: a szakszervezet álláspontja szerint az intézmények közötti differenciának meg kell szűnnie, de e nivellálásnak nem olyan alacsony szinten kell megvalósulnia, mint amilyen az indoklásban szerepel.

Volna pénz a közalkalmazottakra is?

A szakszervezet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) hó közepi ülésére azzal a követeléssel készül, hogy valamennyi közszolgálati munkavállaló kapjon béren kívüli juttatást, e cafeteria-keret mértéke pedig egységes legyen. Fehér József a közalkalmazottak elmondta: végtelen igazságtalanság, hogy míg egy óvónőnek köpeny sem jut, másutt 200 ezer forint a cafeteria. Persze arról nincs szó, hogy azoktól kellene elvenni, akik már kapnak ilyen juttatás - húzta alá.

A cafeteria-rendszer közalkalmazottakra történő kiterjesztése Fehér szerint nem teljesen lehetetlen feladat, a szakszervezet így arra készül, hogy az OKÉT-ülésen rámutassanak majd, hogy melyik költségvetési tétel megváltoztatásával teremthető erre forrás.