Durva gázáremelés jön? Itt vannak az érvek

Köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában - derül ki abból a prezentációból, amelyet a Magyar Energia Hivatal mutatott be újságíróknak csütörtökön Budapesten.
MTI-Eco, 2010. március 4. csütörtök, 19:18
Fotó:

A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő.

Az egyes szolgáltatóknak március 5-ig van lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni a hivatalhoz, a hivatalnak pedig 20 napja arra, hogy elbírálja az április elsejétől életbe lépő változást.

Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke. "Személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába" - mondta. Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legszegényebbeknek alig 50 százaléka használ földgázt.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja.

Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja és ármegállapító eljárást indít.

Az utolsó alkalom, amikor a hivatalnak ráhatása volt az árakra a januári árváltozást előzte meg. Matos Zoltán emlékeztetett arra, hogy akkor a szolgáltatók az elfogadott 252 milliárd forintnál 37 milliárd forinttal magasabb költséget akartak elfogadtatni a Magyar Energia Hivatallal. 2010 január elsejétől azonban négyéves periódusra új árszabályozási mechanizmus kezdődött, ami csak a rendszerhasználati díjakra és a maximális árrésre vonatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsóki, 2010.03.04 20:30

A KSH tájékoztatási adatbázisából bárki által lekérdezhető, hogy Magyarország folyamatosan csökkenő egységáron (mennyiség, érték összefüggések alapján) vásárolja a földgázt az oroszoktól. Szeretném tudni, hogy a gázszolgáltatók profitéhségén kívül mi indokolja a fogyasztói gázár további növelésére irányuló kezdeményezéseket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsóki, 2010.03.04 20:26

A KSH Tájékoztatási adatbázisában lekérdezhető bárki által az importált gáz mennyisége és annak értéke. Ebből kiszámolható az egységár is. Na most ebből az derül ki, hogy Magyarország folyamatosan csökkenő áron szerzi be a gázt az oroszoktól. Nagyon szeretném tudni, hogy a gázszolgáltatók profitéhségén túl, mi indokolja a fogyasztói árak emelkedését? Miért helyezik kilátásba ismét a gázárak növekedését?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html