Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha 2022-ben legalább minimális eséllyel akar indulni az ellenzék, akkor nagyon fontos minden pozíció, ezért jelentős esemény az őszi önkormányzati választás - idézi a politológust az Infostart.

Budapesten az ország lakosságának egyötöde lakik. A megyei jogú városokban szintén nagyjából az egyötöde. Ez a két része Magyarországnak, ahol egyáltalán beszélhetünk arról, hogy versenyképes az ellenzék. Ez azt jelenti, hogy a háromötödében egyáltalán nem.

Tarlós István esélye 50 százalék, de inkább több. Irtózatos erőforrásfölénye van és éppen ő a regnáló főpolgármester. Ha az ellenzék a fővárosi kerületek felében győzne, az már Török Gábor szerint bravúr lenne, "ötről eljutna tízig, tizenkettőig", ugyanígy a megyei jogú városok vezetése terén a meglévő kettő mellett még két-három elhódítása lehet realitás.

A DK és a Momentum a "kivéreztetett ellenzék" vezető ereje lehet, a többi pártnál hiányzik a jövőkép. Az elmúlt választások megmutatták, hogy az ellenzéki szavazóknál fellazult a pártkötődés, ugyanakkor hiányzik az a vezető, aki egyesíteni tudná a különböző pártok támogatóit - mondta.

Tusványos

A magyar politikusok közül leginkább Orbán Viktornak van arra igénye, hogy cselekvéseinek valamilyen ideológiai magyarázatot adjon. A miniszterelnöknek fontos, hogy mögöttes értelmet, sorvezetőt adjon a politikájához, ezt mutatta meg az idei beszéd is a Tusványoson - magyarázta.

"Az egyébként kifejezetten pragmatikus, gyakorlati politikát folytató miniszterelnök számára nagyon fontos az, hogy az a sok irányú cselekvés, amit tesz, valahogy összerendeződjön a saját maga és az értelmezés számára is megalapozott, világnézetileg is koherens vezérfonallá".

Ennek a törekvésnek az eredménye az idei beszéd kulcsfogalma a keresztény szabadság is, ami a sokat támadott illiberális demokrácia alternatívája. A gazdaság azért kapott hangsúlyt a miniszterelnök előadásában, mert válságra számít a kormány.