Durva lemaradás: magyar vendégmunkások lephetik el Romániát?

A kelet-közép-európai régiót nézve reálértékben Magyarországon nőtt a leggyengébben a nettó minimálbér. A lemaradás látványos: Romániában például öt év múlva már magasabb lehet a legkisebb bér, mint nálunk - becsüli a Policy Agenda. Az intézet az idei minimálbér-tárgyalásoktól sem vár áttörést.
Napi.hu, 2016. június 1. szerda, 12:27
Fotó: Napi.hu

A 2008-as gazdasági válságra eltérő módon reagáltak a régiós országok. Van, ahol a szociális kiadások, a munkanélküli támogatások emelésével, vagy akár a minimálbér növelésével igyekeztek segíteni a nehéz helyzetben lévőkön. Magyarország más utat választott - hívja fel a figyelmet elemzésében a Policy Agenda.

Nálunk a minimálbér bruttó értéke 2008 óta 59 százalékkal emelkedett, és ezzel a V4 országok, valamint Bulgária, Románia, Szlovénia, Horvátország közötti mini-versenyben negyedikek lettünk. Ha viszont a nettó értékét nézzük a legkisebb keresetűek bérének, akkor már rosszabb a helyzet. Az egykulcsos adórendszer hatására a nettó növekmény ebben a körben már csak 31 százalék. Ennél kisebb mértékű emelés csak Csehországban volt (26 százalék). Ezzel szemben Romániában és Bulgáriában 85, illetve 90 százalékos mértékben nőttek a nettó minimálbérek.

Ha a nettó reálnövekedést nézve (azaz az inflációval korrigált a nettó minimálbér-emelést tekintve), akkor még rosszabb a magyar pozíció. A vizsgált országok közül a gazdasági válság óta nálunk volt egyedül 10 százalék alatt a nettó reálnövekedés. Még a nálunk kisebb nominális emelést végrehajtó Csehország is lekörözött minket.

Feltűnően kilóg a magyar adat

A nettó minimálbért euróba átszámolva már látszik, hogy ebben az összehasonlításban is kezdünk komoly hátrányba kerülni. A közös valutában mérve 2008-2016 közötti időszakban Bulgáriában 91, míg Romániában 60 százalékkal nőtt a legkisebb bér, miközben nálunk csak 7 százalékkal. Látványosan maga mögé utasította hazánkat Szlovákia (52 százalék), Szlovénia (42 százalék) is, Lengyelország (34 százalék) és Csehország (31 százalék). Még az utolsó előtti Horvátországban is 26 százalékos volt a minimálbér emelkedés az elmúlt nyolc évben.

Történelmi hátrányt dolgoznak le?

Romániában a nettó minimálbér euróban nézve 60 százalékkal emelkedett az elmúlt 8 év alatt, nálunk azonban csupán 7 százalékkal (ebben közrejátszott a romló árfolyam is). Ez pedig azt jelenti, hogy míg 2008-ban a magyar nettó minimálbér több, mint kétszerese volt a romániainak (2,05), most nem éri el annak az 1,4-szeresét (1,37).

Amennyiben az árfolyamok, és az adórendszerek esetleges változásával nem számolunk, és csak az elmúlt évek bruttó növekedési átlagát nézzük, akkor körülbelül 5 év múlva a román nettó minimálbér megfogja előzni a magyarországit (a bolgár akár előbb is, bár ennek kicsi a hazai munkaerőre gyakorolt hatása). Ez pedig végképp nehéz helyzetet hozna a betanított munkások munkaerőhiányát tekintve. Az intézet arra számít, hogy főleg a határmenti régiókban megerősödne Románia irányába az átvándorlás, ingázás.

Mi várható az idei tárgyalásokon?

A büdzsé és az adótörvények megszabták a jövő évi bértárgyalások kereteit. A költségvetés indoklása szerint a kormány 2017-ben a nettó bérek 5,1 százalékos növekedésével számol. Miután az adórendszerben jelentős változás nem lesz, ezért várhatóan ez a növekmény megoszlik a különböző bérkategóriák között. Azaz nem olvasható ki a számokból egy 5-6 százalékosnál magasabb nettó minimálbér-növekedés.

A szakszervezetek abban érdekeltek, hogy az elmúlt évektől eltérően egy, az alacsony bérűek növekedését valóban segítő megállapodást legyenek képesek kötni. Ehhez azt az elvi célt tűzték ki, hogy a kormányzati ciklus végére a nettó minimálbér legyen egyenlő a létminimum összegével.Kérdéses, hogy a munkavállalói oldalon lévők mennyire lesznek képesek egységesen kitartani igényük mellett, és akár a kormány ellen menni, vagy ismét megosztja a politika a munkavállalói oldalt, ahogy tavaly történt.

A munkaadói oldal érezhetően továbbra is azt a taktikát követi, hogy a létszámhiányos ágazatokban hajlandó nagyobbat emelni, és ezzel megállítani az elvándorlást. Ilyen például a vendéglátás, vagy a kereskedelem. Ugyanakkor az általános érvényű béremeléstől láthatólag tart, és nem szeretné ezzel saját mozgásterét korlátozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.06.02 16:55

@Daniel Dakota: TE BÉKEMENETES BIRKA. :::
Nagyon sok cég szünt meg és a dolgozók csak minimál béren vagy még úgysem tudnak elhelyezkedni. TE HÜLYE nem akkor csinálta a harmadik gyerekét amikor minimál béres lett. A kedvenc kormányod sok ember alól húzta ki a szerény megélhetés jövedelmét a NEMZETI dohányboltok hálózatának kialakításával, a FIDESZ nagybirtokok létre hozásával.
TE ZAVAROS elméjű !!! a 2010 évi nettó minimál bér 63 % a volt a vállalkozót terhelő össz költségnek ,amennyiben most is 63 % volna akkor a minimál bér nettója 21,7 % al volna magasabb 89 860 ft volna.
Természetesen TŐLED és a hozzád hasonló HÜLYÉKTŐL nem várható el normális látásmód .
TE senkiházi barom a nem lehet épeszű ember aki helyesnek tartja a jelenlegi 1%-os adócsökkentést ami 45 fő minimálbéres havi nettóját nem növelte annyival mint egyedűl a POLT PÉTER feleségének nőtt a havi nettója.
A minimál béresek jelentős részének a gyerekei TŐLED értelmesebbek lesznek.
A FIDESZT 2018-ban is újra választják mert profi módon veti félre a hozzád hasonló birkanyájat, Sajnos az ISTEN nagyon szereti a hülyéket mert sokat teremtett belőletek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.06.02 15:01

@matyi2010: Az átlagos munkavállaló 51%-a gyermekes??? Hol olvasta ezt?

"kb. 8-10.000 ft adó és járulék visszatérítés havonta"
Honnan szedte ezt a marhaságot???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.06.02 13:28

@matyi2010:

értem.

A többgyermekes az ország krémje. Neki jár a jövedelem.
A gyermektelennek nem.

És a gyermektelen legképzettebbek közé tartozónak?

És az egy gyermekét nevelőnek, aki nem a legképzettebb?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.06.02 12:53

pastorius, 2016. június 2., csütörtök 12:14
" hogy az emberek nagy többségének nincs ilyenje."
Hülyeség, a munkavállalók 51%.nak van. 6% a három vagy többgyerekes, 20% a kétgyerekes és 25% az egygyerekesek aránya.
De ez nem változtat azon, hogy az ÁTAGOS minimálbéres kap kb 8-10 ezer ft adó és járulék visszatérítést havonta, így a minimálbér ÁTLAGOS nettója nem 74 ezer ft, hanem 82-84 ezer.
Az is tény, a gyermektelen munkavállalók alacsony munkajövedelme nőtt a legkevésbé.
Azon lehet vitatkozni, hogy ez jó-e.
A gyermekesek, a legelesettebbek és az ország jövőjét leginkább meghatározó legképzettebb rétegek bérnövelése valószínűleg jogosan előzte meg ezt a réteget.
Abban egyetértünk, hogy ezek a fontosabb rétegek további emelése mellett a többi bér is növelésre szorul, legalább úgy, ahogy ez 15-16 ban megtörtént.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.06.02 12:23

@pastorius:

ez lenne az oktatás dolga, amit nem teljesít
de ebből már középtávon óriási bajok lesznek, főleg ilyen mérvű elvándorlás mellett, ami súlyosbítja a dolgot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html