BUX
38862

Durva svájcifrank-ráfizetés - így járt Magyarország negyedik legnagyobb megyéje

A 2008-ban kibocsátott, svájci frank alapú kötvényeinek visszavásárlására kényszerül a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, miután a kibocsátó bank, élve szerződéses jogával, kezdeményezte a tranzakciót - hangzott el a megyei közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén az MTI beszámolója szerint.

NAPI, 2011. augusztus 19. péntek, 18:25

Bodó Sándor, a közgyűlés fideszes elnöke - miután a testület tudomásul vette a kötvény visszavásárlásának finanszírozásával kapcsolatos tájékoztatót - az MTI tudósítójának elmondta: 2008-ban 3 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt az önkormányzat, ennek a visszavásárlási értéke most - a svájci frank árfolyamának drasztikus emelkedése miatt - 4,3 milliárd forint.

A kötvénykibocsátásból származó bevételből 2 milliárdot befektetett az önkormányzat, az a kamataival együtt a rendelkezésükre áll - tette hozzá.

Bodó Sándor a helyzet kapcsán megjegyezte: miután a jövőben változik a megyei önkormányzatok feladatköre, és intézményhálózatuk szinte teljes egésze más fenntartóhoz kerül, a kötvények visszavásárlásáról az állammal is egyeztetnek.

A közgyűlés elnök reményét fejezte ki, hogy a bankkal és az állammal folytatott konzultációk eredményeként kompromisszumos, mindenki számára vállalható megoldás születik november 30-ig. A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat és intézményeinek működése, likviditása nincs veszélyben, a működés biztosítása prioritást élvez - jegyezte meg Bodó Sándor.

Amint arról beszámoltunk, Hajdú-Bihar megyeszékhelye, Debrecen önkormányzata az Erste Bank Hungary Zrt.-től vesz fel euró alapú, forintra szabadon átváltható, 4,825 milliárd forint összegű hitelt.