Az ingatlanpiaci trendeknek megfelelően egyre nagyobb a visszaesés az illetékbevételek oroszlánrészét biztosító ingatlan-átruházási illetékeknél, így a nyár végére újabb mélypontra került az illetékkassza. Augusztusban mintegy 6,5 milliárd forint, vagyis fele annyi illeték folyt be, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ennél kevesebb, 5,8 milliárd forintnyi bevétel csak májusban érkezett - derül ki az APEH adataiból.

Az illetékszabályok augusztus közepi változásáról szóló cikkünk itt olvasható.

Tízmilliárdos összeg egyetlen hónapban sem jött össze idén, miközben tavaly a havi átlagos bevétel 12 milliárd forint környékén mozgott. (Az ingatlan-illetékek esetében a bevétel csak jelentős késéssel követi az adásvételi tranzakciókat, az ügyek átfutása, illetve a részletfizetési és elengedési kérelmek elbírálása miatt. Ajándékozásnál szintén több hónap az átfutási idő.) Ha folytatódik a mélyrepülés, akkor vélhetően nem folyik be a költségvetésbe az idén várt mintegy 110 milliárd forintnyi illeték.



A gépjármű-értékesítés alacsonyabb volumene is megtépázta az illetékkasszát, az év első 8 hónapjában ebből 9,6 milliárd forint folyt be, miközben a tavalyi év hasonló időszakában 11,4 milliárdot, a válság előtt időkben pedig 15,2 milliárd forintot fizettek be ezen a jogcímen. Az öröklési illeték tizedével esett vissza a tavalyi évhez képest, ami pár százmillió forintos kiesést jelent.

A válságos időkben kevesebben adják ajándékozásra a fejüket, az ingyenes átadás után befizetett teher 15 százalékkal esett vissza január-augusztusban. Az APEH-nál külön kategóriaként kezelt gépjármű-öröklési és ajándékozási illeték nyolchavi összege a felére esett vissza, a tavaly augusztus végi közel 420 milliós értékhez képest.



Az elmúlt két évben az illetékek egyre nagyobb hányadát fizették be a háztartások a cégekkel szemben, az örökléshez kapcsolódó terhek mérséklése ellenére - derül ki az APEH adataiból. Idén az eddig befolyt 62 milliárd forintos összeg közel 70 százalékát fizették ki magánszemélyek, a fennmaradó részt a vállalatok rótták le. Két évvel ezelőtt ez az arány még 54-46 százalék volt, tavaly pedig 60-40.