Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hónapokban dinamikusan nőtt a központi költségvetés adóssága. A mélypont az évforduló volt, ugyanis a kormány - a szebb statisztikák érdekében - december 31-re mesterségesen leszorított az államadósságot. A decemberi kötvényvisszaváltás után, januárban jelentősebb kibocsátásba kezdett az Államdósság kezelő Központ (ÁKK) Zrt. ráadásul az első hónapban kezdődött forintleértékelődési hullám tovább növelte a forintban kifejezett államadósság mértékét.

A központi költségvetés szervek adóssága - amelyről az ÁKK heti rendszerességgel közöl adatokat - az év eleje óta monoton növekedett. Március idusára ez a mutató elérte az előzetes adatok alapján 23569,3 milliárd forintot, ami 1570,7 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest. Így csak a költségvetés adóssága két és fél hónap leforgása alatt a GDP 5 százalékával emelkedett. A 23569,3 milliárd forint nominális értelemben abszolút rekord - ilyen magas még soha nem volt ez a mutató, ugyanakkor a GDP arányos számítást is nézve egyre inkább vesztésre áll ország az államadósság ellen.

Kép: A GDP arányos államadósság mértéke (Forrás: MNB)

A növekmény tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát - hívja fel a figyelmet az ÁKK honlapján közzétett szűkszavú közlemény. Ebből az is kiderül, hogy a központi költségvetés adóssága (vagyis nem a teljes államadósság) az előzetes számítások alapján a GDP 80,1 százalékát tette ki március 14-én zárult héten.

Az előzetes adósságrátát az előző év végi GDP és a tárgyév végi várható GDP felhasználásával, lineárisan interpolált GDP becsléssel számítja az ÁKK. A tényleges államadósság ennél is magasabb, hisz a 80,1 százalékban csak a költségvetés adóssága szerepel, így nem számítódik oda az önkormányzatok meg nem konszolidált adóssága, illetve az egyéb állami adósság. A részletes adatokat az MNB publikálja negyedévenként.

Az ÁKK épp ma jelentette be, hogy újabb dollárkötvény kibocsátásra adott ki megrendelést bankházaknak - a tényleges aukciók pár napon belül be is következhet.