Durván megugrott az államadósság - itt az új negatív rekord

A múlt héten 23569,3 milliárd forintra nőtt a költségvetés adóssága,ez a ÁKK becslése szerint eléri a mostanra számítható GDP 80,1 százalékát. Két és fél hónap alatt a mutató a GDP öt százalékával emelkedett.
Papp Zsolt, 2014. március 18. kedd, 15:32
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hónapokban dinamikusan nőtt a központi költségvetés adóssága. A mélypont az évforduló volt, ugyanis a kormány - a szebb statisztikák érdekében - december 31-re mesterségesen leszorított az államadósságot. A decemberi kötvényvisszaváltás után, januárban jelentősebb kibocsátásba kezdett az Államdósság kezelő Központ (ÁKK) Zrt. ráadásul az első hónapban kezdődött forintleértékelődési hullám tovább növelte a forintban kifejezett államadósság mértékét.

A központi költségvetés szervek adóssága - amelyről az ÁKK heti rendszerességgel közöl adatokat - az év eleje óta monoton növekedett. Március idusára ez a mutató elérte az előzetes adatok alapján 23569,3 milliárd forintot, ami 1570,7 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest. Így csak a költségvetés adóssága két és fél hónap leforgása alatt a GDP 5 százalékával emelkedett. A 23569,3 milliárd forint nominális értelemben abszolút rekord - ilyen magas még soha nem volt ez a mutató, ugyanakkor a GDP arányos számítást is nézve egyre inkább vesztésre áll ország az államadósság ellen.


A GDP arányos államadósság mértéke (Forrás: MNB)

A növekmény tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát - hívja fel a figyelmet az ÁKK honlapján közzétett szűkszavú közlemény. Ebből az is kiderül, hogy a központi költségvetés adóssága (vagyis nem a teljes államadósság) az előzetes számítások alapján a GDP 80,1 százalékát tette ki március 14-én zárult héten.

Az előzetes adósságrátát az előző év végi GDP és a tárgyév végi várható GDP felhasználásával, lineárisan interpolált GDP becsléssel számítja az ÁKK. A tényleges államadósság ennél is magasabb, hisz a 80,1 százalékban csak a költségvetés adóssága szerepel, így nem számítódik oda az önkormányzatok meg nem konszolidált adóssága, illetve az egyéb állami adósság. A részletes adatokat az MNB publikálja negyedévenként.

Az ÁKK épp ma jelentette be, hogy újabb dollárkötvény kibocsátásra adott ki megrendelést bankházaknak - a tényleges aukciók pár napon belül be is következhet.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2014.03.25 09:25

@RealMan:
Aki féltette a demokráciát, az már az 1998-2002-es felvonásból látta, hogy nagy baj van.
- hetente = 3 hetente
- költségvetés alul tervezése, hogy az extra bevételeket szét lehessen osztani
- alaptalan politikai feljelentések
- "erkölcstelen" profit
- ellenzéki kezdeményezésre egyetlen vizsgáló bizottság sem jöhetett létre
stb.
Erre csak ráerősített a Fidesz a gerinctelen ellenzéki magatartásával, a minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek következetes megvalósításával.

Ébresztő !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.03.25 08:06

Nem tudom figyelt-e valaki, mert itt a lényege annak, hogy van egy bűnöző réteg, amely állami pénzekből tartja el magát, már nem is kell olajszőkítéssel vagy éppen robbantgatásokkal játszadoznia.

....hogy újabb dollárkötvény kibocsátásra adott ki megrendelést bankházaknak..

Szóval, legyél olyan helyen, ahol a bokorban született zabigyerekekkel együtt hozzáférhetsz uniós vagy egyéb pénzekhez, kibocsáthatsz államkötvényeket, nyomhatsz, préselhetsz más kötvényeket, hozhatsz ezerszámra új törvényeket, bebetonozhatod agyad legmocskosabb gondolatait döntéseid számára, elnyomhatsz mindent és mindenkit.

Amikor kedves ismerősöm, akivel nem egy plattformon álltunk 2010-ben, azt mondta, ha orbán jön mindenkitől elvesz mindent, nos ekkor megszakadt bennem a barátság érzetének gondolata is - marhaság.

Nos voltunk milliónyian ilyenek, akik annak gondoltuk.
Aztán feljött a koksz a föld színére, egyre sötétebb lett a föld és lám elvett mindenkitől mindent, majd engedte kinyalni seggét és lökött alamizsnát nyálas férgeknek.

Hiába vitatkoztok azon, hogy mekkora ez meg az, adósság vagy nem adósság. A hazudik az lop is, aki lop is az gyilkol is.

Ne sikkadjatok el a lényegi kérdésen - lenni vagy nem lenni. Takarítsátok ki elméiteket. Mert Magyarország az 1945 utáni legsötétebb korszakát fogja megélni ha újból orbánra szavaztok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazekg, 2014.03.25 07:08

@rw:
Najó, talán nem késő neked tanulni, legalábbis matekot. Ami - most kapaszkodj - nem is matematikai probléma. Legfeljebb logikai, esetleg halmazelméleti. Leginkább szövegértelmezési.
A szöveg végig a központi költségvetés adósságáról beszél, és ki is emeli, hogy abba nem tartozik bele a nem konszolidált önkormányzati adósság és elkülönített alapok adóssága. A teljes államadósságba viszont igen, a grafikon pedig arról készült. Így 75,1%-os értéket hiába keresel rajta a vitatott időpontban.
Árnyalhatja a hiányosságaidról alkotott képet, hogy a szerkesztőség is elkövetett egy hibát. Nevezetesen azt, hogy a cikk címében államadósságot írt. Ennek két oka van, egyrészt így rövidebb, másrészt így bulvárosabb. Én ehhez már hozzászoktam, fejlettek a szűrőim. Mérnöki kvalitás. Hogyha téged ez zavart meg, akkor vagy nem vagy elég fejlett, vagy túl kekec vagy, hogy szóra se említsd. Nos, ezek is egyféle "kvalitások"...
Remélem új értelmet adtam életednek eme rendkívül fontos kérdés megválaszolásával. ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Isaszeg, 2014.03.19 17:57

@rw: Ha jol tudom rovid ideje a fem es rezcsatorna lopasokat kemenyebben buntetik. Idaig a rendorok nem is kutattak, hanem azt mondtak, hogy "azokat lehetetlenseg elkapni"...."irja ala, hogy az ugy befejezodott"....hogy valtoztattal strategiat?....Most kiskoruakat koldsz az "akcioba" mert azokat nem buntetik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.03.19 16:41

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html