Sajtóhírek szerint a gyógyszerkassza további 10-30 milliárdos megszorításra készül a kormány, a döntés holnapra várható, noha a Széll Kálmán terv eddigi célszámai is végrehajthatatlanok, hiszen az OEP első két havi adatai 24 százalékos túlköltést mutatnak - mondta Szilágyi László.  Ha az elvonásokat tovább fokozzák, ráadásul ágazati egyeztetés nélkül, az egészségügyi államtitkárság véleményétől függetlenül,  az nagyon komoly problémákhoz vezet, s nincs olyan ágazati szereplő, aki  azonosulni tud a döntéssel - tette hozzá.

Mint kifejtette, a kormányzat sem a kockázatokkal, sem a mellékhatásokkal nem számol. A betegek nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez, a krónikus betegeknek gógyszert kell váltaniuk, aminek nem tudjuk a hatását. A patika bezárásokkal és az egy havi felírással többet kell utazniuk, ami tovább növeli a költségeket.

Romlik a gyógyszerellátás biztonsága

Szilágyi rámutatott, a vaklicit miatti készletezési problémák további terheket rónak a patitkákra, különösen az 5-10 millió forgalmat bonyolító gyógyszertárak veszélyeztetettek, s több ponton gyógyszerellátási gondok keletkezhetnek.

Hangsúlyozta, a gyógyszergyártók a vaklicit miatt már olyan árat kényetlenek megjelölni, ami nem teszi rentábilissá a forgalmazást, brutálisan csökkennek a kutatás-fejlesztési költségek, egyre több gyógyszert vonnak ki a piacról, mert már nem éri meg a forgalmazása. A gyógyszerellátás biztonságának romlása, a nehezebb hozzáférés miatt középtávon biztosan újra megjelennek bizonyos betegségcsoportok krónikus betegei az ellátó rendszerben, ami viszont a krónikus és szociális ellátások, az államháztartás költségeit növeli.

Tovább erősödnek a negatív folyamatok

A képviselő szerint a  növekvő gyógyszergyári terhek hatására csökken  az innováció, ezzel a magyar GDP is, hiszen az ország kutatás-fejlesztési eredményeinek felét a gyógyszergyárak realizálták. Rengeteg elbocsátás történt már eddig is, s a terhelés növekedése tovább erősíti a negatav folyamatokat, aminek már látni az első jeleit.

Nem igaz, hogy Magyarországon magas a gyógyszerköltés - fogalmazott az egészségügyi bizottság tagja. Magyarországon  rosszak a népegészségügyi mutatók, s egy újabb drasztikus kiadáscsökkentés egészségügyi krízisbe taszíthatja az országot.